Огромната част от украинските бежанци в България са настанени безплатно

...
Огромната част от украинските бежанци в България са настанени безплатно
Коментари Харесай

Повечето украински бежанци са настанени безплатно в домовете на доброволци

Огромната част от украинските бежанци в България са настанени гратис в домовете на българи, които оказват помощ на доброволни начала. Това стана ясно от статистиката, обявена в събота от вицепремиерът Калина Константинова пред бТВ

До този миг страната е платила към 6.7 млн. лева за настаняването на украинските бежанци в хотели и къщи за посетители. Веднага след решението на държавното управление да отпуска по 40 лв. дневно на българските холетелири за настаняването на бежанците се надигна вълна от рецензии в обществените мрежи, която бе подхранвана от проруски обединения и подправени вести. Основната им теза бе, че тези пари не се дават на бедстващи българи, пенсионери и други.

Сумата от 6.7 милиона лв. стига за прибавяне на 2 лв. и 50 стотинки към пенсията на българските пенсионери освен това еднократно. В същото време парите са помогнали на 15 000 украински бежанци - майки с дребни деца и възрастни хора, да не бъдат оставени да живеят по българските улици през зимата.

От началото на войната в Украйна у нас са влезнали общо над 116 000 бежанци, от които 55 000 са останали в страната. От тях 20 000 са деца.

" Предвид размера на бежанската вълна би трябвало да открием оптимално доста места за настаняване в бързи периоди. Това са майки с деца, уязвими групи ", сподели Константинова.

Тя заявява, че се прави всичко допустимо да не се отварят палаткови лагери.

Според Константинова страната към този момент се оправя добре с бежанската вълна. На въпрос за какво беше освободен ръководителят на организацията по бежанците Петя Първанова, вицепремиерът отговори, че институцията не е дала отговор на упованията.

През първите седмици България се оправи добре с бежанската вълна, само че единствено с помощта на доброволния труд на хиляди български жители и макар бездействието на централната и локалната власт. Това стана ясно най-много от компликациите, с които се сблъска бежанския център във Варна.

Министърът на туризма Христо Проданов показва очакванията си до месец май обстановката с бежанците да се е успокоила и войната да е приключилала. Ако спорът продължава, той чака множеството бежанци да са почнали работа в България. За тези, които нямат опция да стартират работа незабавно, страната обмисля да договаря с хотелиерите от зимните курорти да одобряват бежанците от хотелите по морето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР