Огромната част от българите искат образованието и здравеопазването да са

...
Огромната част от българите искат образованието и здравеопазването да са
Коментари Харесай

Българите искат и безплатни социални услуги, и по-ниски данъци

Огромната част от българите желаят образованието и опазването на здравето да са безвъзмездни, а също и по-добро качество на обществените услуги. В същото време обаче те желаят и понижаване на налозите, макар че това ще остави по-малко пари за обществени помощи и услуги. Това демонстрира национално представително изследване на проучвателен център " Тренд ", извършено сред 3 и 10 октомври. Данните са събрани по поръчка на Института за дясна политика.

Над 92 на 100 от интервюираните считат, че образованието и опазването на здравето би трябвало да са безвъзмездни (срещу 6% против), а 60 на 100 са се оповестили за понижаване на данъчната тежест. Срещу второто са се изказали 25%, съгласно които налозите би трябвало да се усилят, с цел да се дават по-добри публични услуги. 15% са без мнение.

86 на 100 от запитаните желаят страната да подсигурява най-малък приход на всеки българин, а също толкоз чакат тя да обезпечава работа на всички, които изискат да работят. В същото време 37% са дали отговор, че държавната интервенция вреди на стопанската система, до момента в който 44% считат, че тя е потребна.

" Българите изискват сериозна роля от страна на страната в живота си, само че против това не са склонни да понесат по-високи налози. Вероятно на мнозина това се коства мъчно за съчетание ", разяснява Димитър Ганев от " Тренд ". " Реакцията на хората не е лява и не е излишък от социализма, въпреки че мнозина ще си помислят тъкмо това. Българите не изпитват носталгия по предишното, а живеят в несигурна среда, която ги кара да търсят поддръжка от страната. След дългите години на преход обществото чака така наречен социално-пазарен капитализъм по сходство на Германия, Италия и други ", добави шефът на Института за дясна политика Ирена Тодорова. 50 на 100 от хората считат, че в България не може да се успее, даже да се трудиш старателно, а единствено 24 на 100 имат вяра, че триумфът зависи от трудолюбието. При младите на възраст до 29 година процентът на песимистите е съвсем същият като при по-старото потомство.

Наблюдава се много огромна разлика в отношението на българите към съжителството им с турци и с роми. Приблизително двама от всеки трима декларират, че нямат нищо срещу да имат турчин за комшия, до момента в който единствено двама от петима са подготвени да живеят в съседство с ром. 75 на 100 са срещу сключването на еднополови бракове, а 77 на 100 считат за погрешно да се разрешава на гей двойки да осиновяват деца. 72% не желаят узаконяване на марихуаната, а 69 на 100 са срещу легализиране на проституцията. Най-важните неща за българите са фамилията, мирът, сигурността и човешките права - 46, 44, 38 и 37 на 100 от интервюираните. По-назад остават независимост и господство на закона - 25 и 23 на 100. За 15 на 100 най-важната полезност е неприкосновеността на частната благосъстоятелност.

ГРАНИЦИ

Отношението към пришълците в страната е мощно негативно, сочат данните. 82 на 100 считат, че страната не би трябвало да позволява стопански мигранти от Близкия изток на територията си, а единствено 10% желаят те да бъдат одобрявани. Според откривателите популацията всеобщо поставя знак на тъждество сред стопански мигрант и емигрант, защото още повече хора не желаят и бежанци. " Не преобладават националистически, а патриотични настройки. Българите от ден на ден желаят страната да се преглежда като дом, каквато наклонност се следи и в Европа. Те споделят: Нямаме нищо срещу отворените граници посред ни, само че Европа свършва някъде и тези, които влизат на територията й, са други, не са европейци ", заключи Тодорова./segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР