Огромна тайна тръба, за която вчера местният сайт , че

...
Огромна тайна тръба, за която вчера местният сайт , че
Коментари Харесай

Огромната тръба ``източвала`` язовир Студена се оказа по-малка и затапена |

Огромна загадка тръба, за която през вчерашния ден локалният уебсайт, че може да източва язовир Студена, се оказа не толкоз голяма, а също така е била затапена. Това сподели инспекция на OFFNews на мястото на повредата - пречиствателната станция за питейни води на Перник, която сега се реконструира.



Тук е мястото на повредата

На 11 ноември багерът е копаел канал за слагане на нова тръба, която ще свързва водопровода довеждащ водата от язовир Студена със постройката на пречиствателната станция, която се реконструира. В 16:20 кофата му е скъсала тръба, вода от която е заляла цялата строителна площадка. Тръбата е остаряла, бетонова - Ф400 и не е била означена на проектите на ВиК Перник. Според двамата ръководители на обекта тръбата е била затапена и от нея вода не е отивала на на никое място. Старата тръба е излизала от дребна постройка с разпределителни кранове, към които ще бъде вързана и новата тръба. Ръководителите нямат пояснения за нейната функционалност.

Така догатките, че от скъсаната тръба незаконно е захранвана “Стомана Перник ” по всяка възможност не са правилни. В момента на посещенето ни към 5 метровата " мистериозна " тръба се намираше върху насипа от новия канал. 



Стомана Перник е покрай пречиствателната станция

След скъсването на “затапената ” тръба строителите уведомяват ВиК Перник и градът за следващ път остава без вода. Те пускат водоснабяването още същата вечер, откакто стопират теча. Това, че през вчерашния ден и през днешния ден елементи на града още веднъж нямат вода не е поради мистериозната тръба. Това се удостоверява и от известия на ВиК Перник за планово прекъсване на водата в центъра и огромна част от града поради ремонтни действия в кв. Караманица на 12 ноември.

За ремонта на пречиствателната станция на язовир " Студена " държавното управление отпусна 3 млн. лева в края на предходната година, когато Перник беше към този момент във воден режим, а водоемът вървеше към мъртъв размер. Освен ремонт на станцията стартира незабавно създаване на 13 км тръбопровод, който да докара вода от Мало Бучино. Ремонтът на пречиствателната станция се прави от държавната компания " Монтажи ", която е част от мастодонта " Държавна консолидационна компания ". Търг нямаше, а работата беше непосредствено предоставена в изискванията на неотложност.

Към момента водният размер на бент.Студена е 21 572 400 куб.м при потенциал 25 519 100 куб.м. Отчетени са: приток – 576 л/сек. и разход - 512 л/сек.

Преди месец Министерство на околната среда и водите позволи " Стомана Индъстри " да употребява по 50 000 куб.м месечно. Така дружно с позволените на " Топлофикация Перник " 80 000 куб., на двете промишлени предприятия ще се дават до 130 000 куб. непречистена вода от питейния водоизточник на Перник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР