Огромна свастика бе открита от строителни работници на спортно игрище

...
Огромна свастика бе открита от строителни работници на спортно игрище
Коментари Харесай

Какво е означавала свастиката преди да стане нацистки символ?

Огромна свастика бе открита от строителни служащи на спортно игрище в Хамбург. Случаят още веднъж предизвика полемика какво в действителност е означавала свастиката преди нацизма .

Символът е бил употребен от будисти, джайнисти, хиндуисти още преди хилядолетия. Било е признато, че значи богатство . По-късно си проправил път и към други стани, които го приемали за знак на шанс .

Според индийците има два типа свастики - едната е „ мъжка “, символизира пролетното слънце и господ Ганеш. Тя е обърната в посока на часовниковата стрелка и се счита, че носи благополучие. „ Женската “ свастика символизира есенното слънце и богинята Кали. Върховете и са пречупени в посока, противоположна на часовниковата стрелка и се счита, че носи зло. По време на религиозни церемонии за благополучие и шанс, свастика се рисувала на пода на къщата .
 свастика Thinkstockphotos
И още теории: свастиката е определяна като емблема на гръцкия Зевс, на хиндуистката троица - Тримурта, на висшия хиндуистки господ Брама. Повечето учени я преглеждат като огнен или безоблачен знак и заради това постоянно я назовават огнен или безоблачен кръст. Във " Ведите " за нея се приказва като за " колелото на слънцето ".
 свастика Thinkstockphotos
Азиатските мюсюлмани считат, че свастиката символизира четирите съществени направления и ръководените от ангели четири сезона. Японците са приели, че в облика на свастиката се съдържа сърцето на Буда и символизира шанс и благополучие. За римляните свастиката била знакът на висшия заповедник на боговете Юпитер.



В скандинавските страни тя представлявала чука на Тор - богът на въздуха, гръмотевиците и светкавиците. В Литва се носи като амулет. В Китай двата типа свастики се употребяват за изобразяването на ин и ян - мъжкото и женското начало, положителното и злото. Преплетени и от време на време наричани " Соломонови възли ", те символизират безкрайната мощност на божеството.
 свастика Thinkstockphotos
Християнството е употребило свастиката като вариация на Христовия кръст . Тя е символизирала успеха на Исус над гоненията и гибелта. Древните християнски църкви, изключително тези от Романския и Готическия интервал, употребяват необятно свастиката за украса.
 свастика Thinkstockphotos

През бронзовата ера свастиките стават по-разпространени из цяла Европа. Древните гърци употребяват и единични претекстове със свастики, с цел да декорират глинени съдове и вази . Свастиката остава известен претекст в бродерията в Източна Европа и Русия чак до Втората международна война.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР