Огромна градушка унищожи посеви, нанесени са сериозни щети в сливенските

...
Огромна градушка унищожи посеви, нанесени са сериозни щети в сливенските
Коментари Харесай

Унищожени посеви и множество щети след градушката в Сливенско ВИДЕО

Огромна градушка унищожи посеви, нанесени са съществени вреди в сливенските села Сборище и Оризари. Късовете са били с размера на лимони, а редица икономически постройки са с разрушени покриви. Градушка удари и Врачанско. Над района се развихри стихия и заваля проливен дъжд. На доста места дъждът беше съпроводен от градушка. Ледените парчета бяха с величина от грахово зърно до лешник.

Местните го дефинират като " мразовит апокалипсис ", против който са безпомощни. Фотоволтаици са разрушени, а над 20 са потрошените коли.

Облакът се е формирал над село Караново. Върху него са изстреляни 54 противоградни ракети, оповестиха от регионалната администрация в Сливен. „ Скоростта на придвижване на облака е била доста висока, осведоми Нова. За 6 минути той е прекосявал 4 километра, по тази причина апокалипсисът е траял 12 минути”, изясни Веселин Вълчев, регионален шеф.



В региона на Нова Загора пък се образува мощна купесто-дъждовна система с капацитет за едра градушка. Облакът мина Балкана в посока Велико Търново, където беше разрушен от аероплан на Изпълнителната организация за битка с градушките.

Докато дъждът над Твърдица е изолирана стихия, то в западните краища на страната гръмотевичната интензивност е изключително мощна. Валежи с капацитет за градушки са обхванали Северозападна България.

Процесите ще се ускоряват с приближаването на вечерта. До края на денонощието се чакат местни обилни по количество превалявания на доста места в Западна и Северна България. Жълт код за рискови феномени е разгласен от Национален институт по метеорология и хидрология за четиринайсет области в страната. Предупрежденията са за значителни превалявания и гръмотевична интензивност.

Поройни дъждове и градушки имаше и през вчерашния ден. Почти всички покриви на къщи в с. Галище са с изпочупени керемиди от разразилата се през вчерашния ден разрушителна градушка, оповестиха от кметството. Огромните ледени парчета са счупили и стъкла на прозорци. През целия ден локалните поданици пренареждат керемиди по покривите, опасявайки се от нови дъждове и стихии, изяснява кметът на маданското село Бисер Емилов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР