Огромна чест заслужи най-успелият ни състезател в плувния маратон –

...
Огромна чест заслужи най-успелият ни състезател в плувния маратон –
Коментари Харесай

Петър Стойчев: В Залата на славата не можеш да влезеш с връзки

Огромна чест заслужи най-успелият ни играч в плувния маратон – Петър Стойчев.

Във впечатляващата му кариера блестят голям брой медали и купи, попадат международни върхове и награди.

Преди два дни той бе почетен с следващото самопризнание. Той стана пъpвият бългapcĸи пpeдcтaвитeл нa плyвнитe cпopтoвe в мeждyнapoднaтa Зaлa нa cлaвaтa във Фopт Лoдъpдeйл.

„ Самият аз мъчно мога да намеря точните думи от това, което се случи. Виждаме, че там има място за огромните плувни народи и в един миг един миг едно малко кътче за дребна България в мое лице. Това не значи, че няма да има и някой различен българин, който да откри място в Залата на славата.”

Съпругата на Петър Стойчев, Ася, пък е участничка на Олимпийските игри в Атина 2004 като състезателка по синхронно плуване.

Защо Петър Стойчев показа, че ще сложи скъпата си премия на едно от най-високите места измежду своите титли?

„ Всички други медали ги дължах единствено на себе си. Тази премия идва от други хора, върху които нямам въздействие. В Залата на славата не можеш да влезнеш с връзки. Това е едно самопризнание за сполучливата система на българския спорт, в която съм се развил. За положителната и прилична спортна база, когато съм упражнявал с моите треньори. Множество хора, които са били зад тила ми, имат дял в тази премия. Трябва да посочим имената на старши треньорите, федерацията и нейните ръководители.”

Cвeтoвният и eвpoпeйcĸи шaмпиoн нa 25 ĸм, ĸaĸтo и нocитeл нa рекордните 11-ет Cвeтoвни ĸyпи в oтĸpити вoди остави шампионски реликви в интернационалната плувна Зала на славата във Фopт Лoдъpдeйл.

В неговия ъгъл ще стои фланелката от формалната спортна екипировка на българските олимпийци от игрите в Пекин през 2008 година.

„ Моята безкрайна признателност към БОК и по навръх Стефка Костадинова, тъй като ме удостоиха с достойнството да бъда знаменосец на Олимпийските игри през 2008 година.”

Най-успелият българския играч в плувния маратон има намерение доста скоро да реализира една своя фантазия. Дестинацията ще бъде в южната част на Аржентина…

„ Желанието ми е да плавам във водите на Антарктида. Плувал съм във всички морета и океани, само че не и в Антарктида. Би трябвало на 7 ноември от южния град Уиуая в моята обичана Аржентина да потеглим към Антарктида. Там е като в Ла Манша. Времето е би трябвало да е уместно за леденото плуване от 1 км. Водата е солена и е към нулата и от време на време под нулата. Много е неприятно. Болезнен е студът. Първоначално не ти е студено, а изпитваш болки. Един човек, който желае да направи това, би трябвало да тренира, с цел да преодолява тези рискови обстановки.”

Липсват ли му тръпката и страстите от надпреварите?

„ Липсва ми предстартовата тресчица. Не ми липсват лишенията, тренировките, ранното ставане. Имаме потомство, което се надяваме да се развие. Вярвам, че има опция това, което съм направил да се повтори.”

„ Опитвам се да бъда съсредоточвам и да проследявам спорта в България и по света. Опитваме с плувен клуб Левски да организираме надпревари за деца. Следващото такова ще бъде на басейн „ Спартак” на 2 и 3 юни ", приключи Петър Стойчев.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР