Огромен потенциално опасен астероид, широк колкото Емпайър Стейт Билдинг, ще

...
Огромен потенциално опасен астероид, широк колкото Емпайър Стейт Билдинг, ще
Коментари Харесай

Астероид, широк колкото Емпайър Стейт Билдинг, ще премине покрай Земята

О громен " евентуално рисков метеорит ", необятен колкото Емпайър Стейт Билдинг, ще премине около Земята в петък, заяви   Newsweek.

Този метеорит, наименуван 2008 OS7, е с диаметър сред 210 и 479 метра съгласно данни на Центъра за проучване на обекти, близки до Земята (CNEOS) на НАСА. Айфеловата кула е висока към 299 метра, а Емпайър Стейт Билдинг - 381 метра.

⚠️ AN ASTEROID IS HEADED OUR WAY!

But don’t worry! The massive space rock named “2008 OS7 ” will miss us by about 2.7 million miles.

Source: NASA
— Sky Fire News! (@SkyFireNews)
Този метеорит ще премине около Земята на разстояние към 0,01908 астрономически единици, или към 2,8 млн. км. За информация, Луната обикаля на разстояние над 286 хиляди км, до момента в който нашата планетарна съседка Венера е на над 61 млн. км в най-близката си точка.

Астероидът 2008 OS7 ще направи най-близкото си прехвръкване в следобедните часове на 2 февруари и ще премине около Земята със скорост от към 18,2 км/ч. За съпоставяне, скоростта на патрона може да бъде сред 965 и 3219 км/ч.

On 2 Feb. 2024, the potentially hazardous asteroid 2008 OS7 will have a close and obviously safe encounter with the Earth. It will come as close as 2.8 million of km, about 7.4 times the average distance of the Moon. We observed it on its way to us
— Virtual Telescope (@VirtualTelescop)
Астероидите са скални парчета, останали от образуването на Слънчевата система, множеството от които се намират в Астероидния пояс сред Марс и Юпитер. Повечето от тези метеорити са относително дребни, само че някои са големи - най-големият се назовава Церера и е с диаметър към 965 км. От време на време гравитацията на Юпитер или конфликти изхвърлят някой от тези метеорити във вътрешната част на Слънчевата система, изпращайки ги около Земята.

Астероидът 2008 OS7 е систематизиран по едно и също време като " обект, непосредствен до Земята " (ОБЗ) и като " евентуално рисков метеорит " (ПОА)  заради размерите си и това, че ще се приближи до Земята. ОБЗ се дефинират като намиращи се на по-малко от 48,3 млн. км от Земята, като 31 000 обекта от Слънчевата система попадат в тази категория. ПОА, въпреки това, са по-близо от 7,5 милн. км и също по този начин са по-големи от 140 м в диаметър. НАСА следи към 2350 ПОА.

" Потенциално рисков метеорит " е подобен, чиято орбита пресича орбитата на Земята към Слънцето на по-малко от 0,05 астрономически единици (1 AU е дистанцията до Слънцето), което е малко над 7,2 млн. км. Също по този начин би трябвало да има безспорна бляскавост 22,0 или по-малко (по-ниските стойности на магнитуда са по-ярки = по-големи обекти), т.е. метеорит (или комета), който би предизвикал обилни районни вреди, в случай че се удари в Земята ", споделя Мартин Барстоу, професор по астрофизика и галактически науки в Университета в Лестър, Англия, пред Newsweek.

" Не всички ПОА са евентуално рискови, само че всички рискови обекти са ПОА " , прецизира той.

Земята обаче ще остане в сигурност от 2008 OS7, защото той няма да се приближи до конфликт с нашия роден свят.

" 2008 OS7, доста дребен метеорит, чиято орбита се пресича с тази на Земята, е систематизиран като " Потенциално рисков метеорит ПОА ", казва Минджае Ким, теоретичен помощник в Университета на Уоруик, в изказване, изпратено до Newsweek.

" Не е належащо да се тормозим прекалено много за това, защото този метеорит няма да навлезе в земната атмосфера , само че въпреки всичко ще се приближи покрай Земята. В нашата Слънчева система има повече от милиони метеорити, от които ~2 350 метеорита са класифицирани като ПОА. Следващото значимо доближаване до Земята от ПОА ще бъде 99942 Апофис на 14 април 2029 година ", прибавя той.

За тези, които наблюдават небето, 2008 OS7 ще бъде разочароващо сложен за забелязване .

" Този метеорит приключва една обиколка към Слънцето на всеки 962 дни (2,63 години). Един от най-интригуващите аспекти на 2008 OS7 е неговият подобен диаметър, който се дефинира въз основа на неговата бляскавост и отразяващи свойства и варира от 0,221 до 0,494 километра ", споделя Ким.

" Това го слага в категорията на дребен до приблизително огромен метеорит, почти еднакъв на размера на футболно игрище. За страдание, метеоритите нормално са прекомерно слаби, с цел да бъдат открити от сегашните техники и изследвания, тъй че е доста мъчно да се видят с невъоръжено око. Единствените метеорити, които въобще се виждат с невъоръжено око до момента, са Палас и Веста, с диаметър към 500 км ", прибавя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР