Огромен е ръстът на българския оръжеен износ през миналата година,

...
Огромен е ръстът на българския оръжеен износ през миналата година,
Коментари Харесай

200% ръст на износа на оръжейната индустрия у нас

Огромен е растежът на българския оръжеен експорт през предходната година, заяви в студиото на " Денят стартира "  по Българска национална телевизия икономическият министър Богдан Богданов. Специална продукция за над 1,6 милиарда евро е напуснала нашата страна единствено през 2022 година, като по думите му средствата ще се употребяват и за рационализация на нашите военни фабрики.

Контекст : България е един от огромните производители на въоръжение по руски стандарти - изключително в границите на НАТО. Продукцията на нашите военни фабрики намира реализация както в българската войска, по този начин и в чужбина. Българският военно-промишлен комплекс има обичайни връзки с пазарите в Африка и Близкия Изток още от 70-те и 80-те години.

През 2022 година, обаче, се появи нова дестинация за въоръжение и муниции - Украйна. Нападнатата от Русия страна употребява както руски, по този начин и натовски калибри патрони и снаряди и, въпреки публично да са мъчно проследими съответните доставки, голям брой фотоси от бойните полета демонстрират, че българска продукция стига до фронта.
 България от месеци скрито създава за Украйна снаряди от натовски диаметър за над $400 милиона
България от месеци скрито създава за Украйна снаряди от натовски диаметър за над $400 милиона

Мунициите са платени от американска компания, договорката е от времето на служебния кабинет

В края на предходната седмица стана ясно, че военната ни промишленост към този момент е усвоила и производството на снаряди по натовски диаметър и сега се работи по огромна американска поръчка с последна дестинация Украйна.

Детайли : По думите на министър Богданов, износът на специфична продукция е скочил с 200% по отношение на 2021 година и с 220% по отношение на 2020 година Обърнато в пари, това са сред 1,6 милиарда евро и 1,7 милиарда евро.

Той удостовери, че ще бъде взет 50-процентов дял от ВМЗ-Сопот. По думите му това " няма да попречи на капиталовата стратегия на завода ".
 NYT сподели по какъв начин спорът в Украйна се отразява на българските градове с военни фабрики
NYT сподели по какъв начин спорът в Украйна се отразява на българските градове с военни фабрики

В просторен материал вестникът споделя за комплицираната организация по снабдяването на Киев с муниции

" Целта ни сега е да продължим този тренд на развиване на промишлеността и на модернизацията на производствата. Българската военна промишленост работи добре, стараем се и да осигурим безвредна среда за хората ", изясни Богдан Богданов.

По думите му страната прави нужното, с цел да обезпечи " подобаващите канали за продажба на българските предприятия - държавни или частни ", само че всеки самичък избира дали да продава непосредствено, или посредством дълготрайните си медиатори.

Още нещо : Ръст, въпреки и не чак трицифрен, има при привлечените задгранични вложения у нас, стана ясно от думите на икономическия министър. По данни на Българска народна банка 2022 година е била втората по растеж на вложенията за 15-годишен интервал, а по предварителни данни можем да приказваме и за 60-процентово покачване през първите 4 месеца на 2022 година

Последното обаче би трябвало да се сложи в един значим подтекст - първите 4 месеца на 2022 година включват първите 2 месеца от войната в Украйна, която сигурно е охладила ентусиазма на вложителите.
 Нови работни места и повече вложения: задачите на индустрия с нулеви чисти излъчвания
Нови работни места и повече вложения: задачите на индустрия с нулеви чисти излъчвания

Законодателството за индустрия с нулеви чисти излъчвания към този момент е в ход в Европейския парламент

Богдан Богданов разяснява, че максимален е ползата към районите с построена инфраструктура - не просто терени за индустриални зони, а готови за вложения места с достъп до електрическа енергия, в това число и с близки " зелени " мощности. През предходната година бургаският район е бил първи по привлечени директни задгранични вложения.

Очакването на министъра е след влизането в Шенген, а по-късно - и в еврозоната, ползата към България да се увеличи. По думите му подобряването на интернационалните връзки север-юг ще облагодетелства райони като Видин, Плевен и Русе. Затова и там ще се построява инфраструктура.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР