Ограничаването на глобалното затопляне до 1.5 ℃ над прединдустриалните нива

...
Ограничаването на глобалното затопляне до 1.5 ℃ над прединдустриалните нива
Коментари Харесай

Климатични промени: Малки стъпки, които да направите, за да ги спрете

Ограничаването на световното стопляне до 1.5 ℃ над прединдустриалните равнища изисква постигането на нулеви излъчвания доникъде на този век.

Това значи, че имаме по-малко от три десетилетия да променим държанието си от последния век, с цел да понижим излъчванията до нула, балансирайки тези, които са неизбежни, като интензивно отстраняваме въглерода от атмосферата, написа psyh.org.

За да създадем поврат допустимо най-скоро, всеки един от нас може да внесе смяна в метода си на живот.

Не е изключено до момента да не сте разпознавали дребните стъпки, които ще допринесат доста за бъдещето на човечеството. В идващите редове ще ви посочим кои са те.

Какво можем да заобикаляме?

До този миг най-ефикасният метод за понижаване на въглеродните излъчвания касае превоза. Без кола понижаваме парниковите газове приблизително с 2 тона въглеродни излъчвания на човек всяка година. Същевременно, отказвайки се от дълъг полет със аероплан, можем да понижим излъчванията приблизително с 1.9 тона.

Тъй като по-голямата част от популацията на планетата изобщо не употребява аероплан, единствено тези измежду нас, които най-често прибягват до този превоз, са способни да допринесат съществено за обрата на климатичните промени.

Какво можем да променим?

Да се живее екоустойчиво не значи единствено да се отхвърляме от нещо. Можем да дадем своя принос, като променим метода си на живот. Така да вземем за пример можем да се откажем от колата и да я сменяем с колело или градски превоз, който е екологичен. По този метод оказваме помощ и на себе си, намалявайки замърсяването на въздуха и създавайки по-здравословна среда.

Знаем, че огромна част от излъчванията се дължат на производството на месо и мляко, съответно на развъждането на овце и крави. Затова един по-различен режим на хранене също е алтернатива. Преминаването към 100% веганска диета е най-ефикасният метод да понижим въглеродния отпечатък.

Можете да постигнете обаче позитивни резултати и единствено като предпочетете пред говеждото и агнешкото свинско или пилешко месо.

Какво можем да подобрим?

Стъпки към превръщане на процеса на повишение на температурите можем да създадем и на равнище дом - като използваме изолираност и термопомпи или произвеждаме лична възобновима сила посредством инсталиране на слънчеви панели.

Преминаването от кола с ДВГ към електрически модел също е добра концепция. Освен това резултатът върху излъчванията ще се усили с течение на времето и количеството електрическа енергия, генерирана от възобновими източници, пораства.

В борбата с въглеродните излъчвания си коства всяка една дребна стъпка. Трябва, несъмнено, да се работи и на държавно равнище.

Ако желаеме да използваме по-малко сила от изкопаеми горива, използването им би трябвало или да бъде лимитирана, или оскъпена. Социалните последствия от това би трябвало да бъдат деликатно ръководени, тъй че схемите за ценообразуване на въглеродните излъчвания да могат да бъдат от изгода за хората с по-ниски приходи.

Това може да се случи, в случай че приходите се преразпределят, с цел да се поеме финансовата тежест от по-бедните семейства.

Има още неща, които държавните управления биха могли да създадат, с цел да оказват помощ на хората да живеят по-устойчиво. Например, посредством обезпечаване на по-добър и по-безопасен публичен превоз и инфраструктура за „ интензивно пътешестване “ (като велосипедни алеи и пешеходни зони), тъй че хората да имат други възможности на шофирането и летенето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР