Ограничаването на достъпа до статистически показатели за руската икономика е

...
Ограничаването на достъпа до статистически показатели за руската икономика е
Коментари Харесай

Кремъл обясни скритите икономически данни с хибридната война срещу Русия

Ограничаването на достъпа до статистически индикатори за съветската стопанска система е обвързвано с хибридната война , която се води против Русия. Така е дал отговор на питане на Financial Times представителят на съветския президент Дмитрий Песков .

" Срещу Русия се води хибридна война, в това число икономическа. Така че при тези условия е напълно естествено да класифицираме тези данни ", е декларирал Песков. Той твърди обаче, че всеки, който би трябвало да знае, и всеки, който взе участие в процеса на правене на икономическата политика, има достъп до цялостния набор от данни, статистики и впрочем ".

Също по този начин съветският президент постоянно получава. отчети за положението на стопанската система от висши чиновници. " Всякакви изказвания, че той [президентът] получава изкривена информация, са неправилни. Той разполага с цялата информация, организира съвещания на икономическия кабинет съвсем всяка седмица. "

През юли 2022 година съветският президент подписа декрет, с който се вкараха редица ограничения за контролиране на финансовия пазар , в това число опцията за метаморфоза на банките и запазването в загадка на златните и валутните запаси на страната.
 Русия оспорва в съда замразяването на интернационалните ѝ запаси
Русия оспорва в съда замразяването на интернационалните ѝ запаси

Безпрецедентно било златните и валутните запаси на толкоз огромна страна да са блокирани

В момента съветските политици разискват дали да разсекретят повече данни, защото стремежът на Кремъл към секретност кара даже опитни наблюдаващи да се затрудняват да осмислят стопанската система на страната, написа в разбора си от през днешния ден FT.

Според източници на изданието, Елвира Набиулина, шеф на съветската централна банка , води акция за анулация на части от решението за засекретяване на масивите от стопански данни, взето в първите седмици на пълномащабната инвазия в Украйна предходната година. Класифицираните масиви от данни включват значими индикатори като валутни запаси и данни за износа . На съветските компании е позволено да пазят в загадка " чувствителни " резултати.

Миналия месец Набиулина e съобщи.d, че страната би трябвало да разкрие повече данни, с цел да може пазарите да се развиват. " Трябва да се върнем към вярното обявяване, с няколко изключения, с цел да могат вложителите да влагат в скъпи бумаги ", я цитира FT.

Кремъл към момента не е одобрил самодейността и продължава да обосновава укриването на информация за необятен набор от икономическа статистика като нужна отбрана против западните наказания .

Дебатът акцентира степента, до която икономическите данни са се трансформирали в част от осведомителната война на Русия , съпътстваща офанзивата на Владимир Путин в Украйна.

В обръщението си кабинета на 17 януари, . " Спомнете си, че някои от нашите специалисти тук, в страната смятаха, че брутният вътрешен артикул ще спадне с 10, 15, даже 20% ", съобщи Путин, отчитайки спад едвам с 2.2% за 2022 г .

Действително анализаторите са съгласни, че съветската стопанска система се е показала доста по-добре от предстоящото, само че бързането на Путин да засекрети множеството стопански данни не дава опция да се опират на друго, с изключение на на триумфалните му изказвания. Класифицираните бюджетни разноски са се нараснали с повече от 40% до 95 милиарда $ спрямо предвоенното обмисляне от 54 милиарда $. Данните за съветската външна търговия са изцяло изчезнали.
 Руската стопанска система няма да се върне на равнищата отпреди войната до 2030 година
Руската стопанска система няма да се върне на равнищата отпреди войната до 2030 година

До края на 2023 година Брутният вътрешен продукт ще бъде с към 8% под равнището на производството през 2021 година

Според трима души, с които FT е разговарял, несигурността към данните на Русия дотолкоз е замъглила икономическата картина , че способността на страната да поеме глобите е изненадала даже политиците, които имат достъп до класифицирани данни.

Дори цифрите, които са механически правилни обаче, могат да прикриват по-широки проблеми . Миналата седмица Путин съобщи, че Русия е " запазила стабилността " на пазара на труда и е достигнала рекордно ниска безработица - под 4%. Путин обаче пропуща да спомене, че стотици хиляди служащи са напуснали страната от началото на нашествието, а 3 00 000 мъже са били мобилизирани и в този момент влизат в статистиката като заети .
 Times: Русия губи икономическата война със Запада
Times: Русия губи икономическата война със Запада

Анализ на съветски икономист
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР