Огнян МинчевНе се излагай... Акъл нямаш да подкрепяш този.... Да,

...
Огнян МинчевНе се излагай... Акъл нямаш да подкрепяш този.... Да,
Коментари Харесай

В България трудно можеш да се запретнеш за нещо хубаво и да останеш ненаказан, и да умреш за страната, пак не е сертификат за почтеност

Огнян Минчев

" Не се излагай... Акъл нямаш да подкрепяш този... ". Да, това са доброжелателните предизвестия, които получавам на " персонални ", когато си разреша да кажа нещо - не е наложително хвалебствено - за един или различен човек, дръзнал да излезе на обществената сцена. До през вчерашния ден този човек е бил елементарен почитан жител - преподавател, доктор, юрист. В един миг е приел покана да извършва обществена роля, изключително обвързвана с политиката - и оттова се стартира. За броени часове общественият му облик обраства със злокобни описания и предизвестия за един изверг, промъкнал се с рекламация за власт с помощта на други овластени злодеи. " Ти не чу ли... " стърже по публичната параноя тролът, завистникът, клюкарят, политическият партизанин. В тази страна, наречена България мъчно можеш да се запретнеш за нещо хубаво и да останеш ненаказан. 

Преди години приказвах с образован човек от артистичните среди за писателя Георги Марков. " Остави го тоя... ", снизходително процеди събеседникът ми, " Бил е ченге, изпратили са го на открито, само че нещо се е провалил... ". Тогава си помислих - ето, за българина и да умреш за България - отново не е задоволителен документ за честност. Не съм добряк и нямам доверие в съществуването на идеални положителни и можещи хора. Хората са разнообразни - в нещо са положителни, в друго - не толкоз. Мнозина са работливи и кадърни, само че са чешити... Други са по-семпли, само че по-благородни. Трети... Всички имаме дефекти и пороци. Някои се гневят, други - завиждат, трети са алчни, четвърти - високомерни, пети - потиснати, шести... Но хората като цяло имат качества за триумф и добрина, които би трябвало да бъдат подкрепяни и подтиквани.

Когато видиш човек, че желае нещо да направи - окуражи го. Когато видищ, че се проваля - помогни му. Когато е ясно, че се самозабравя - приземи го. Каква е тази кална локва, в която топим един различен самите себе си! Не си позволявайте да кажете неприятна дума за никого, преди да изброите - най-малко мислено - 2-3 негови позитивни качества! Всички имаме позитивни качества. Нищо, че може да е от другата партия. Нищо, че може да е от неправилната за вас страна. Спрете да се мажете един различен с л@йна! Някого ще намажете - остатъкът ще падне върху вас.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР