Огнище на птичи грип е установено и в с. Крумово,

...
Огнище на птичи грип е установено и в с. Крумово,
Коментари Харесай

И в Крумово пламна птичи грип, БАБХ и него скри

Огнище на птичи грип е открито и в с. Крумово, с което броят на инфектираните обекти в региона става пет. За въпросното стопанство също няма публична информация от Българска организация по сигурност на храните /БАБХ/, както бе със случая в с. Чоба, за което " Марица " писа. Подробности за инфлуенцата по птиците в Крумово могат да се прочетат от друга заповед № РД11-2167 на шефа на БАБХ доктор Дамян Илиев, издадена още на 24 октомври 2018 година

В нея написа, че с лабораторен разбор е открито огнище на птичи грип в с. Крумово. То е в животновъден обект вид " заден двор ", благосъстоятелност на Тодор Василев. Птиците са умъртвени, а взетите защитни ограничения за неразпространение на болестта към прилежащите обитаеми места са общоприетите.

От БАБХ през вчерашния ден оповестиха, че доникъде на ноември тази година са доказани 26 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП H5N8) в 5 административни области – Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Общият брой на птиците във всички наранени птицевъдни стопанства е над 1 000 000 бр. 14 са огнищата в животновъдни обекти за развъждане на патици мюлари, 6 при кокошеви (като едно е във плантация с бройлери), 5 в задни дворове и 1 в дивечовъдно стопанство. Предполага се, че главните аргументи за появяването и разпостранението на Инфлуенца по птиците са пробиви в биосигуността на фермите, развъждане на птици навън и биосигурност по време на превоз на птици.

Междувременно по отношение на усложнената епизоотичната обстановка по отношение на болестта Инфлуенца по птиците, ЕК е повдигнала въпроса за разширение на актуалните зони на ограничавания и основаване на спомагателна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора.

Основанията на Европейска комисия са свързани главно с увеличението броя на огнищата от началото на октомври 2018 година, появяването на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, започващия високо рисков сезон във връзка с болестта, нуждата за даване на гаранции пред страни членки и трети страни по отношение на придвижването на живи домашни птици и яйца за люпене.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР