Огнище на африканска чума при домашни свине е открито за

...
Огнище на африканска чума при домашни свине е открито за
Коментари Харесай

Нарастват случаите на африканска чума при свинете

Огнище на африканска чума при домашни прасета е намерено за пръв път в област Търговище, открити са и нови случаи при диви свине в областите Враца, Русе и Търговище, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в сряда. С това установените от началото на 2019 година до момента огнища на заболяването при домашните свине към този момент са 16, а 20 са случаите на инфектирани диви свине в страната ни. Междувременно в Русенска област стартира избиването на свинете в инфектираните села.

Новото огнище е в търговищкия квартал " Въбел “, където в заден двор били отглеждани 12 нерегистрирани свине. Поредните случаи на диви свине са в ловното стопанство " Черни Лом “, град Попово, област Търговище, в землището на русенското село Горно Абланово, във Врачанско са открити три мъртви диви свине в землището на ДУ " Дъбник “.

Предприети са ограничения за неразпространение на болестта и в рестриктивните зони няма наранени индустриални ферми.

Досега са умъртвени 375 домашни прасета за решение на казуса.

Хуманно ликвидиране на свине бе подхванато в сряда сутринта и в записаните преди ден две огнища в Русенско - в селата Пет кладенци и Ценово. Като предварителна защита ще бъдат взети кръвни проби от домашните свине в селищата в 10-километровите зони за надзор към двете огнища. Там влизат градовете Бяла и Борово, както и 14 села - Бистренци, Стърмен, Дряновец, Копривец, Брестовица, Волово, Батишница, Баниска, Бъзовец, Пиперково, Белцов, Новград, Джюлюница и Беляново. В тези региони има и три свинеферми, в които се отглеждат общо 2250 животни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР