Огнената стихия над Твърдица продължава второ денонощие. Големият горски пожар

...
Огнената стихия над Твърдица продължава второ денонощие. Големият горски пожар
Коментари Харесай

Няколко пъти пламъците застрашиха къщите край Твърдица

Огнената буря над Твърдица продължава второ денонощие. Големият горски пожар погълна над 550 декара борова гора и все още не е овладян. На места огнищата бяха локализирани, само че на други – високите температури ги възпламениха още веднъж.

Истинска борба с огъня водят десетки огнеборци, горски и доброволци. Някои от тях са на терен над 24 часа.

Днес битката с огъня беше още по-тежка, тъй като температурата в региона е над 40 градуса. Заради жегата военните, пристигнали на помощ, закъсаха на пътя.

При тези условия те се пробват да спрат стихията да не стигне къщите или да трансферира билото на планината.

„ Ситуацията е плачевна. Гората е бор, доста е гъсто, не се влиза на никое място – единствено с лопати и докъдето можем с водата. Само да не го изтървем да трансферира другия масив, нямаме доста шансове “, съобщи Светлин Стоянов, РДГ-Сливен.

Димитър Иванов часове наред не е излизал от огъня. Едва сподавен, пламъците потеглят още веднъж на метри от него. Надява се да не се появи вятър, тъй като той в допълнение ще утежни обстановката.

И през днешния ден хеликоптер обливаше периметъра с вода от близкия язовир „ Жребчево “. Въпреки това стихията разви фронт от два километра, в три направления. Едната от тях – покрай къщите.

„ Обстановката продължава да бъде комплицирана, не можем да кажем още, че направляваме пожара. Има две посоки, които не престават да ни тормозят. Вложили сме там всички сили, само че дали ще успеем – не сме доста сигурни “, разяснява Владимир Демирев, шеф на РДПБЗН-Сливен.

Пожарът потегли от нелегално бунище, а главната версия е човешка немарливост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР