Огнена реч в своя защита по повод исканата му от

...
Огнена реч в своя защита по повод исканата му от
Коментари Харесай

Жаблянов с огнена реч към ГЕРБ преди да гласуват оставката му: Вие сте носители на най-реакционните идеи на европейския континент

Огнена тирада в своя отбрана във връзка желаната му от ГЕРБ оставка произнесе пред Народното събрание зам.председателят Валери Жаблянов, преди тя да бъде утвърдена и Валери Жаблянов да бъде освободен от поста на зам. ръководител. 

" Мотивите, които показа Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са пример на политически произвол, фактологическо малоумие и политическа беззащитност , стартира словото си Жаблянов, съобщи epicenter.bg

„ За първи път виждам претекстове, в които няма посочен нито един член от Правилника за работа на Народно събрание, който да показва отстраняването на ръководителя и зам.-председателите от служба. Нито един член. Посочен е единствено член 155, който няма никаква връзка с днешната полемика и с плана на решение ”, акцентира Жаблянов. 

Според него претекстовете за желаната му оставка демонстрират още юридическа и политическа беззащитност. 

28 години от демократичното ръководство на България е един проспан и пропуснат интервал за българската десница.  Един интервал, в който българската десница е подготвена във всеки миг да се фашизира, само че в никакъв случай да се демократизира " , акцентира Жаблянов. 

И се обърна към ГЕРБ и Оперативна програма: 

„ Управлявате директно волята на народа и ще платите за това.  Водим се от разбирането, че да си съпротива не е минус, тъй като опозицията поправя ръководството ”. 

" Вие не разбирате демокрацията. Това откъм гърба не е политбюро.  Това е либерален орган. Ние сме представители на нашите партии. Аз съм представител на Българска социалистическа партия и с нейната политическа платформа и стратегия съм седнал там откъм гърба ", сподели в извънредно мощната си тирада Жаблянов.

" Мотивите ви за искане на оставката ми не са били употребявани даже от Народния съд. Какви са тези претекстове?  Какво е това свързване? Може би ще се свържа по жицата? Ръководството на Народното събрание не е обединен политически орган. Аз съм представител на Българска социалистическа партия и с нейната стратегия съм застанал като зам.-председател на Народното събрание, а не с вашата. Не можете да ми търсите сметка за това. На 1 февруари приканих да се почетат всички жертви на политическото принуждение в България, които са факт, който не може да бъде непризнат ", уточни Жаблянов.

С сходни претекстове, с които през днешния ден ми желаете оставката, даже и Народният съд не е работил ”, безапелационен бе той. 

„ Народният съд е основан по отношение на чл.37 от Търновската Конституция и с наредба-закон от 1944 година ”, напомни Жаблянов. Той цитира и обява на  в. " Таймс " от 3 март 1944 година, в която се споделя, че отговорните за въвличането на България в Хитлеристката коалиция би трябвало да бъдат осъдени. 

 „ Не можете да намерите сили да кажете, че  „ Луковмарш ” е фашистка демонстрация, тъй като до през вчерашния ден го подкрепяхте и продължавате да го подкрепяте.  Не сте дясноцентристка партия, а се колебаете сред демокрацията и авторитаризма.  Вие би трябвало да спрете този срам за България ”,  обърна се той към ръководещите.  

„ Вие се страхувате да излезете против актуалните нацисти и фашисти.  Вие сте носители на едни от най-реакционните хрумвания в Европа ” , продължи Валери Жаблянов.

„ В случая не става въпрос за зам.-председателското място. Тук е огромният въпрос за българската народна власт, тъй като Народният съд не е основан в България след Втората международна война. Плурализмът на мненията е в основата на демокрацията ”, акцентира още Жаблянов.

Вашата визия за народна власт е изкривена. Всичко се написа на вашата сметка, уважаеми сътрудници от ГЕРБ. Да знаете, че фактурата ще ви бъде изпратена. Вие нарушавате всички правила.  Не посмяхте да осъдите " Луковмарш " и да го наречете фашистки, както направи американският дипломат в София. Вие се колебаете сред демокрацията и личностния режим.  Ще си платите за това! Бъдете сигурни. Вашето иускане за моята оставка е бутафорно!  Вие сте носители на едни от най-реакционните хрумвания на европейския континент! ", безапелационен беше той.

Той изрази дълбокото си страдание, че десетки визити в храма на демокрацията - Съединени американски щати, не помогнаха да разберете какво представялва това конституционното ръководство на народа, тъй като Съединени американски щати, с изключение на страна на капитализма, са страна на самостоятелните права, напомни на ГЕРБ зам.-председателят на Народното събрание, на който се желае оставката.

Жаблянов се опълчи на юридическите причини за оставката му и напомни, че Конституцията му дава правото да изрича персоналното си мнение и да пази платформата на партията и гласоподавателите, които съставлява.

" Демократичният консенсус се основава върху плурализма на мненията. Няма различен консенсус, другото е маршировка с факли. Маршировката с факли не е просто демонстрация на опит да осветят софийските улици, в случай че не знаете ", обърна се той към ръководещите във връзка Луковмарш.

" Това е външна изява на концепциите на фашизма и нацизма, за които София се трансформира в привлекателен център. И отговорността ви е да спрете този срам за България.  И в случай че вие смятате, че този срам няма връзка с оня срам, не познавате диалектическите връзки. Защото това е същият марш като оня в Нюрнберг.  Вие се страхувате да излезете против актуалните нацисти и фашисти. Защото подправяте историята? ", възмути се още Жаблянов.

" Аз не знам друга партия, с изключение на Българска социалистическа партия, да се е извинала на българския народ за грешките, които е позволила. 30 години либерален преход и няма едно опрощение. Безгрешни ли сте, сътрудници? Конституцията ми дава правото да кажа какво мисля за един или различен интернационален контракт. Конституцията ми дава правото да изкажа персоналното си мнение, а и мнението на милионите наши последователи. Това мнение е друго от вашето и вие би трябвало да го допуснете.  Призовавам сътрудниците от другите групи да защитят своята независимост, тъй като на следващия ден, като се появи фелдфебела, ще цитирате думите на фюрера. Не съм виждал по-голяма парламентарна излагация от вашата " , безапелационен беше Жаблянов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР