Официалното саудитско разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги от

...
Официалното саудитско разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги от
Коментари Харесай

Разследването на убийството на Хашоги не разкрива кой е замесен

Официалното саудитско следствие на убийството на журналиста Джамал Хашоги от сътрудници на Рия д не е потърсило отговор на въпроса кой може да го е поръчал, съобщи специфичният докладчик на Организация на обединените нации за извънсъдебните изтезания Аниес Калама р, представена от Ройтерс.

" Разследването, подхванато от саудитските управляващи, не съумя да разкрие цялата командна верига ", сподели Каламар , представяйки пред Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида своя отчет по случая . Тя прикани принцът престолонаследник Мохамед бин Салман и други високопоставени саудитци да бъдат разследвани за убийството, поради достоверните доказателства против тях.

Като резюме на отчета си за убийството на Хашоги Каламар заключи, че по всяка възможност се касае за " извънсъдебна екзекуция, принудително изгубване и вероятни изтезания, за които носи отговорност Кралство Саудитска Арабия " , съобщи ДПА.

Необходимо е по-нататъшно следствие, с цел да се обясни отговорността на престолонаследника Мохамед бин Салман и на други високопоставени саудитци, прикани тя.

Живеещият в Съединени американски щати саудитски публицист Джамал Хашоги беше погубен в саудитското консулство в Истанбул от екип от сътрудници на Рияд през октомври м. г ., когато влезе там за оформяне на документи за плануваната си женитба с турската писателка Хатидже Чингиз , напомня ДПА.-->

Организация на обединените нации би трябвало да сътвори принадлежности за попречване и следствие на проведени убийства на дисиденти зад граница , съобщи Каламар.

Тя предложи основаването на " задачи за бърза интервенция " в помощ на националните следствия, които да оферират да бъдат закриляни хората, станали цели на своите държавни управления или на несвързани с държавното управление субекти в други страни . Тази непрекъсната конструкция би трябвало да бъде под контрола на основаната в Женева работа на висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида , означи Каламар.

Според нея също така е належащо Организация на обединените нации да сътвори непрекъснат механизъм за осъществяване на свои лични следствия на убийства и насилствени изгубвания.
 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР