Официалната церемония по откриване на компостиращата инсталация и на инсталация

...
Официалната церемония по откриване на компостиращата инсталация и на инсталация
Коментари Харесай

Инсталации за компостиране и сепариране на отпадъци заработиха в Мадан

Официалната гала по разкриване на компостиращата апаратура и на апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци се състоя през днешния ден в.
Инсталациите са построени по план, финансиран от Оперативна програма " Околна среда “, като в тях ще се преработват отпадъците на три общини - Мадан, Златоград и Неделино, обединени в районно съдружие. В церемонията участваха тримата кметове: Фахри Молайсенов – на Мадан, Мирослав Янчев (Златоград) и Боян Кехайов (Неделино), в наличието на шефката на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Смолян Екатерина Гаджева.
Общата стойност на плана е 8 984 731 лева, от които 6,7 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ, а останалата част е съфинансирана от бенефициента, заяви кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

 Кметът на Мадан Фахри Молайсенов: Нямаме дълг към банки и компании, бюджетът се одобри с цялостно болшинство Кметът на Мадан Фахри Молайсенов: Нямаме дълг към банки и компании, бюджетът се одобри с цялостно болшинство
С цялостно болшинство е бил признат тазгодишния бюджет на община Мадан, излиза наяве от известие на кмета Фахри Молайсенов. По думите му под...
Съоръженията са построени на Регионално хранилище за твърди битови боклуци на Мадан в землището на село Шаренска.
Инсталацията за компостиране е с потенциал от до 2100 тона годишно, в открити кафези с заслон, посредством автоматизирана система за разбъркване и безредие. Чрез нея биоразградимите боклуци ще бъдат превръщани в компост. Тя ще понижи количеството депонирани биоразградими боклуци посредством разделното събиране и оползотворяване на зелените и биоразградимите битови боклуци.

Инсталацията за авансово отнасяне е с потенциал до 5000 тона на година и включва два модула: сепарираща апаратура и апаратура за стабилизиране на подситовата секта.
Чрез сепариращата апаратура част от отпадъците, събрани в Мадан, Златоград и Неделино, подлежащи на вторична преправка, ще бъдат отделяни. Стъклото, хартията, пластмасите и други ще бъдат продавани и преработвани.
 Най-после и Мадан се похвали с първо бебе за годината Най-после и Мадан се похвали с първо бебе за годината
Haй- пocлe и Maдaн ce cдoби c пъpвoтo cи бeбe зa 2021 гoдинa. Hoвopoдeнoтo e мoмчe и e пoeлo cвoятa пъpвa глътĸa въздyx тази заран в 9...
Целта на новите съоръжения е да се понижи количеството на депонираните битови боклуци, в това число да се обезпечи преработването на зелени и биоразградими боклуци посредством компостиране.

С реализирането на плана общините от Регионалното съдружие Мадан, Златоград и Неделино извършват задачите по чл.31, ал.1 от Закона за ръководство на отпадъците, една от които е предотвратяването на бъдещото повишаване на такса боклук.
„ Днес имаме едно съвременно хранилище с нови съоръжения, чрез които битовите боклуци ще се трансформират в суровина. Неща, които преди ни беше мъчно да си представим. Но зад всеки един сполучлив план, а този несъмнено е подобен, стоят напъните и работата на доста хора. Изказвам благодарността си към всеки един от тях за труда и професионализма, с помощта на които осъвремененото хранилище към този момент е реалност “, акцентира Молайсенов.


Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР