Официален представител на Обединените арабски емирства призова Турция да спре

Официален представител на Обединените арабски емирства призова Турция да спре ...

OAE призоваха Турция да стои далеч от арабските дела.


Официален представител на Обединените арабски емирства призова Турция да спре да се меси в арабските дела, като подигравателно припомни за Османската империя, която се разпадна преди век, цитира думите му AFP.

Реакцията дойде, след като Турция осъди "злонамерените", според нея действия, на ОАЕ в Либия, където двете страни подкрепят противоположни страни в обострения вътрешнолибийски конфликт. Ануар Гаргаш, държавен министър на външните работи, призова Турция "да спре да се намесва в арабските дела", предаде агенция "Фокус".

Турция вече не може да се държи като „Високата порта и да използва езика на колониализма“, каза той, говорейки за правителството на Османската империя, управлявала арабския свят в продължение на векове. "Високата Порта и колониалистичните илюзии принадлежат към архивите на историята и отношенията между държавите не се направляват със заплахи", написа Гаргаш. Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално съгласие в Западна Либия, докато силите на базирания в източната част Халифа Хафтар се подкрепят от ОАЕ, както и от Саудитска Арабия, Египет и Русия.

Източник: fakti.bg