Одобрените вчера от румънския парламент изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния

...
Одобрените вчера от румънския парламент изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния
Коментари Харесай

В. Адевърул: депутатът Драгня гласува за спасяването на подсъдимия Драгня

Одобрените през вчерашния ден от румънския парламент промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс и реакциите, които провокираха, са съществена тематика за румънските медии.

Телевизия Реалитатя заяви, че водачът на ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) " Ливиу Драгня си е направил Наказателен кодекс ". Коментарът отразява мнението на мнозина критици на промените, които считат, че измененията целят да спасят Драгня от правосъдни проблеми.

" Защо Драгня ще стане жених, а не задържан ", пита реторично в заглавие коментатор от в. " Адевърул ", визирайки казаното от Драгня на протест на СДП при започване на месеца, че би желал да се ожени за приятелката си Ирина Тънасе, в случай че остане на независимост, осведоми Българска телеграфна агенция.

Лидерът на ръководещата партия в Румъния е наказан на първа инстанция на три години и половина затвор за подстрекателство към корист със служебно състояние. Той апелира присъдата и делото в апелативна фаза е към края си. Според мнозина критици в Румъния ръководещата коалиция пришпори приемането на промените в наказателните кодекси, с цел да избави Драгня от дефинитивна присъда, както и други високопоставени политици, наказани и упрекнати за корупция и корист със служебно състояние. В този подтекст СДП отдръпна и политическата си поддръжка за министъра на правораздаването Тудорел Тоадер, който бавеше внасянето на два плана за изключителни постановления, изменящи наказателните кодекси. Тоадер бе заставен да подаде оставка.

Одобрените през вчерашния ден промени включват понижаване на наказванията за корист със служебно положение; цялостно декриминализиране на нехайството при осъществяване на служебни задължения; понижаване на някои периоди на отминалост и други. Според критиците точно посредством новото състояние за периода на отминалост, обвиняванията против Драгня ще отпаднат, защото той е упрекнат за действия по времето, когато е бил ръководител на Окръжния съвет в Телеорман (2000-2012 г.).

Коментаторът на " Адевърул " Себастиан Захман написа, че " депутатът Драгня е дал своя вот за спасението на подсъдимия Драгня ".

" Лидерът на СДП се отхвърли от всякакво възприятие за благовъзпитание. Макар че можеше да се въздържи или да отсъства от съвещанието, както нормално прави, Драгня бе в пленарна зала през вчерашния ден и гласоподава ", написа Себастиан Захман. " Обвиняемият Драгня бе оневинен от висшия съд, наименуван СДП-АЛДЕ-ДСУР-малцинства ", разяснява журналистът, визирайки партиите, които са дали своят вот в поддръжка на промените.

Цифрите от гласуването демонстрираха, че ръководещата коалиция на СДП и АЛДЕ към този момент няма болшинство в Камарата на депутатите. Накратко Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и групата на националните малцинства избавиха Драгня. В подмяна кметовете унгарци и центровете на малцинствата ще получат пари от министерството на развиването, написа Себастиан Захман.

Вестниците в Букурещ оповестяват, че опозиционните Национално-либерална партия и Съюз за избавление на Румъния са оповестили, че ще нападат промените в Конституционния съд. Според създателя на " Адевърул " обаче възможностите им за триумф са минимални, тъй като промените са " аморални, само че конституционни ". Според Себастиан Захман Върховният касационен съд, който гледа делото на Драгня, също няма да произнесе дефинитивна присъда на 20 май и ще изчака влизането в действие на измененията в наказателните кодекси. " Така че наесен Драгня ще бъде жених, а не задържан ", написа Себастиан Захман.

В. " Гъндул " цитира реакцията на Европейската комисия. Говорителят на Комисията Кристиан Виганд съобщи, че Европейска комисия ще проучва решението, взето от румънския парламент в сряда, след което ще дефинира какви стъпки би трябвало да последват. Говорителят подсети, че представителите на Европейска комисия бяха задоволително ясни в позицията си по отношение на ситуацията с правовата страна в Румъния. " Румъния би трябвало незабавно да възобнови процеса на промени. Ако не бъдат взети поради терзанията, Европейската комисия ще би трябвало да работи бързо и да употребява всички принадлежности, с които разполага ", уточни представителят. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР