Одобрен е от главния архитект на Столична община Здравко Здравков

...
Одобрен е от главния архитект на Столична община Здравко Здравков
Коментари Харесай

Запазват се автентичният вид на къщата на Гешов и зелените площи в имота

Одобрен е от основния проектант на Столична община Здравко Здравков план за обстоен организационен проект, който планува къщата на Гешов на бул. " Патриарх Евтимий " №7 в София да бъде непокътната в достоверния тип. Със заповедта на основния проектант се променя проектът за регулация и застрояване и работен организационен проект за УПИ III-4, кв. 428, м. " ГГЦ Зони Г8 и Г10 " по проекта на град София, регион " Средец ", оповестиха от общината.

Одобреният през 2004 година обстоен организационен проект (ПУП) предвиждаше унищожаване на постройката, която е монумент на културата, както и създаване на 7-етажен хотел, във фасадата на който единствено се маркира съществуващата остаряла постройка. По гледище на кмета на София Йорданка Фандъкова за опазване къщата на Гешов за изменение на настоящия проект и разработване на работен организационен проект. Заповедта за изработването на проекта беше обжалвана от притежателя на парцела и след дълги правосъдни процедури делото беше решено в интерес на Столична община от Върховния административен съд.

Новият проект планува опазване на съществуващата в парцела постройка - къщата на Иван Гешов , министър-председател в 32-ото държавно управление на България в интервала 1911 - 1913 година Тя е със статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна полезност с категория " локално значение " и попада в обсега на групова недвижима културна полезност " Жилищна зона " Център ". Освен достоверният тип на постройката, се резервират и зелените площи в парцела, без да се планува ново застрояване.
 Осем исторически здания в София още веднъж ще са монументи на културата
Осем исторически здания в София още веднъж ще са монументи на културата

Сред тях е и къщата на Гешов на бул. " Патриарх Евтимий "

" Отреждането на парцела е за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от настоящия притежател ", показват още от Столична община.
 Снимка 610340
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР