очти половината от обществеността смята, че Косово е загубено за

...
очти половината от обществеността смята, че Косово е загубено за
Коментари Харесай

Половината от сръбската общественост смята Косово за изгубена кауза

очти половината от обществеността счита, че Косово е изгубено за Сърбия, а единствено една трета считат, че това не е по този начин, сочи изследване на Института по европейски въпроси.

Проучването на института и Smart Plus Research обгръща 1200 души, които са запитани за отношението им към Косово.

Хората на възраст сред 30 и 44 години считат, че Косово е изгубено за Сърбия, до момента в който хората на възраст над 60 години считат, че към момента има вяра за връщането му в страната. Авторите на изследването настояват, че трендовете не са се трансформирали през последните 8 години.

Анкетираните са разграничени във връзка с възможното признание на Косово от Белград: 32,3% споделят, че това е допустимо, 39,8% - че не, а 27,9% - че не знаят. Мненията по отношение на признаването са се трансформирали, като от ден на ден хора считат, че то е допустимо.

Почти 70 % (69,8 %) обявиха, че не поддържат признаването на Косово като изискване за участие в Европейския съюз.

Огромното болшинство от интервюираните нямат визия какъв е проектът на държавното управление за Косово, а единствено 19,3% са декларирали, че знаят, че президентът Александър Вучич има проект.

Около 75 % от интервюираните поддържат концепцията за дълготраен мир с косовските албанци, а единствено 9,3 % са срещу.

" По-младите жители и жителите на Белград са значително срещу, за разлика от най-възрастните, които по-често са за определяне на дълготраен мир. Регионите на Източна и Южна Сърбия са минимум срещу ", прецизират от IEP.

Почти половината нямат ясно мнение за проекта на Европейския съюз за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР