Очевидно оттук нататък Слави Трифонов ще се развива повече като

...
Очевидно оттук нататък Слави Трифонов ще се развива повече като
Коментари Харесай

Има ли живот след bTV

Очевидно оттук насетне Слави Трифонов ще се развива повече като самостоятелен продуцент. За в този момент новият му медиен артикул доста евентуално ще откри място в ефира на кабелната TV1

© Юлия Лазарова Част от тематиката Политическото шоу на Слави
Какво може Слави

Партията му има късмет за " А " политическа група, само че дали капацитетът ще бъде осъществен зависи напълно от идващите му ходове

За какво ще се бори партията на Слави

Основните цели на " Няма такава страна " желаят промени в Конституцията посредством Велико национално заседание
Предаването с най дълъг ефирен живот - " Шоуто на Слави ", към този момент е в историята. Водещият и продуцент Слави Трифонов слезе от ефира на националната bTV след 19 години.

За времето на съществуването си шоуто държеше най-високия рейтинг в часовия пояс, в който се излъчваше - 22:30 - 23:30 (виж графиката). Заради това Слави Трифонов закупи огромна известност и притегли своя вярна аудитория. Нещо повече, няма различен ефирен водещ и шоумен, който да е бил кадърен да събере на концерта си 70 хиляди българи на стадион " Васил Левски ", и то в дъждовен ден, и да ги изправи на крайници да пеят химна на България. След всичко това остават въпросите: А в този момент накъде? В кой ефир и с какви средства ще продължи Трифонов? Възможно ли е и по какъв начин той ще капитализира в друга медия и в политиката тази своя известност?

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

От късото изказване на Слави в последното му шоу по bTV не стана ясно какъв тъкмо ще е новият ефирен артикул, който желае да сътвори, и в кой канал ще се излъчва. Знае се единствено, че ще започва след 15 септември, а времето до тогава не е доста.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Къде отива Слави

Този въпрос има къс и по-дълъг отговор. Краткият е, че на стадия най-вероятният канал наподобява TV1. Напълно допустимо е да не сте чували за него. Той се има от притежателя на едноименната компания за наем на телевизионна техника Румен Ковачев. Каналът е негов непряк план, който той прави по-скоро за наслаждение.

А в този момент по-дългият отговор. След известието на Слави за " нов ефирен артикул " множеството догатки на медийната сергия бяха, че той обмисля да купи телевизия. Тази догадка живя известно време на пазара по няколко аргументи. Първата е, че преди време Трифонов фактически е обмислял да придобие телевизия - към този момент закритата BiT, когато нейните основатели и притежатели, двамата братя с бизнес в Чикаго Пламен и Румен Вълневи взеха решение да изоставен българския пазар. Запознати със договорката настояват, че до придобиване на медията не се е стигнало, защото двете страни не са се споразумели за цената.

Първите догатки бяха, че изявите му ще продължат по кабелната телевизия " Евроком ". Това обаче не се удостовери. От управлението на медията дефинираха пред " Капитал " това като клюки и споделиха, че диалози в тази посока с Трифонов не са водени. Ако въпреки всичко Трифонов е решил, че желае мащабът на бъдещия му план да е като на завършилото шоу даже и със мощен политически акцент, сходни планове са по силите единствено на две малките екрани в България - ефирните " Нова тв " и bTV, защото то изисква огромен бюджет, какъвто не е по опциите на дребни кабелни канали. Едната явно не желае шоу със мощен политически детайл, а другата е под контрола на ръководещите.

Има обаче друга, напълно рационална причина Слави да не придобие канал. Това изисква сериозна инвестиция, а слабият рекламен пазар и превъзходството на огромните малките екрани вършат връщането на парите мъчно.

Декларацията за основаване на нов ефирен план, която Трифонов направи, напълно не значи ангажимент да бъде платен и развиван цялостен канал. Много по-вероятната посока на развиване е Слави да се развива като самостоятелен продуцент и като другите компании на пазара да основава лични телевизионни планове.

Защо TV1

Според източник на " Капитал " Слави Трифонов към този момент има спогодба със притежателя на TV1 Румен Ковачев, която включва шоуменът да получи сред 4 и 5 часа ефир в кабелния канал. В това време се възнамерява да се осъществя шоу, сходно на това, което вървеше в bTV, и също така да се продуцират още четири самостоятелни излъчвания за настояща и проверяваща публицистика. За задачата той е провел диалози с известни проверяващи публицисти и телевизионни водещи, само че към момента няма съответни сделки с тях. Източникът на " Капитал " твърди, че Слави към този момент е наел студио в новия комплекс, построен от Ковачев в столичния кв. " Левски ", който публично беше открит в края на предходната година.

" Капитал " потърси за коментар притежателя на " Телевизионна къща TV1 " Румен Ковачев. Той не отхвърли, че е имал среща със Слави Трифонов, с който се познават от доста години (той е снимал всичките му концерти - бел. ред.). " Имахме диалог, само че на този стадий съответна сделка няма ", сподели Ковачев. Той е от хората, добре познати на телевизионния пазар поради добре развитата си компания за " ефирен кетъринг ", която предлага съвременно техническо съоръжение за снимане на спортни събития, концерти и други Ковачев има най-модерния ПТС - (подвижна телевизионна станция), който огромните малките екрани от време на време наемат.

Ковачев от години работи с bTV, " Нова " и всички играчи на пазара, които имат потребност от качествено техническо застраховане на събитията си. Според разнообразни източници от пазара той развива активност и отвън България, като най-малко половината от приходите на компанията му идват от задгранични планове.

" Телевизионна къща TV1 " разполага с три съвременни студиа, оборудвани за живо лъчение на излъчвания. Играчите на пазара разясняват, че TV1 не е главен бизнес на Ковачев, а той я развива повече като канал за изкуство и просвета за да оказва помощ на хората от този бранш да разпространяват работата си. От известно време каналът излъчва и настоящото политическо предаване " Денят с Веселин Дремджиев " създавано от различен канал - TV+.

Важна детайлност за TV1 е, че тя има доста положително кабелно и сателитно покритие в цяла България. Телевизията има контракти както с всички огромни оператори на пазара, по този начин и с тези в най-малките обитаеми места.

Какви са реакциите от пазара

Така явно желанието на Слави Трифонов за личен ефирен план може да откри къде да се излъчва. Много по-важният въпрос обаче е по какъв начин ще се устоя. До момента единствените съществени източници на доходи на шоумена са тези от bTV и от организирането на концерти. Слави може и да има спестявания, само че в телевизионния бизнес разноските са високи и той надали ще издържи с тях дълго време. И тук стартира сложното.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Изпълнителният шеф на All Channels Communication Group Александър Дурчев е песимистичен към вероятността български или интернационалните рекламодатели да влагат в ефирен политически план, каквито са проектите на Слави Трифонов. " Компаниите, които виждаме като телевизионни рекламодатели, разчитат на интензивността на хората като потребители и болшинството от тях заобикалят политическата обязаност. Ако досега Слави громеше властта от позицията на шоумен, той към този момент е господин Трифонов – лицето на нов политически план. Това внася забележителен колорит в визиите на рекламодателите за " Шоуто на Слави " като рекламна платформа, с която те се свързват с потребителите ", безапелационен е Дурчев.

Според него шансът на телевизионния план е да откри стратегическо вложение, което " се колебая да пристигна от някой от обичайните телевизионни рекламодатели ", добави Дурчев. По думите му е прекомерно е допустимо въпросният план да стане една от пострадалите от измененията в законодателството за финансиране на партиите, които бяха подтиквани точно от референдума на Слави Трифонов.

Според ръководещия сътрудник в информационната организация SiteMedia Consultancy Любомир Аламанов за политическия си план продуцентът несъмнено е добре да има собствен информационен канал, който да употребява остарялата му популярност, с цел да натрупа нова известност. " Повечето сполучливи партии сега имат свои информационни канали и това си проличава по резултатите им. Все отново единствено с информационен канал няма да се оправи, както е видно от ориста на " Атака ". Или както споделяме математиците: Наличието на личен информационен канал е належащо изискване за напредък на една партийна конструкция, само че не и задоволително за дълготрайната й известност ", разяснява Аламанов.

" Ако се съди по равнищата на утвърждение и доверие в Слави Трифонов, както и по метриките на " Шоуто на Слави ", си проличава едно нещо - този човек има сериозен капацитет да сътвори кабелна телевизия, която да започва с една много сериозна зрителска маса ", споделя създателят и креативен шеф на рекламна организация Nitram Мартин Димитров. " Големият въпрос е доколко се припокриват капацитет и потенциал. Кои ще бъдат водещите, какво ще бъде наличието, ще има ли журналистика, въобще какво ще бъде нещото? Рекламодателите по принцип не обичат внезапни придвижвания и мнението ми е, че множеството от тях ще изчакат, с цел да добият цялостна визия за малкия екран на господин Трифонов ", счита Димитров.

Що се отнася до рекламните размери, Димитров не има вяра, че част от тях бързо ще прелеят към канала на Слави Трифонов. " На първо място, налице са договорни взаимоотношения сред рекламодателите и двете огромни малките екрани и част от тези взаимоотношения са дълготрайни ", съгласно Мартин Димитров. Той има вяра, че Слави Трифонов има изключителната опция да вкара динамичност в медиите. " До този миг той е представял субективни, само че аргументирани гледни точки. Част от тях се харесват, част от тях - не. Това обаче е единственият метод да си изградиш лоялна аудитория ", споделя Димитров..

Според ръководещия шеф на организация Media Club Катерина Буюклиева нов ефирен канал във формата и общоприетото говорене за телевизия е повтаряне на всичко, правено досега, и не е доста смислена задача, изключително в случай че разчиташ единствено на общоприета реклама. " Все отново към този момент 20 години се експлоатира един бизнес модел, който има своите доста мощни страни, само че те са в историята. Съдържанието и опциите на новата софтуерна среда са тези, които биха дали нов пулс на българския пазар. Предизвикателството не е единствено за Слави Трифонов и неговия екип от потвърдени експерти, на нашия пазар има към този момент доста хора с опит и насъбрани знания и е редно положително локално наличие да откри нов път към аудиторията ", счита Катерина Буюклиева, която има вяра, че продуцентите би трябвало да са по-смели и да построяват онлайн основани платформи.

И по този начин въпросите са ясни, част от отговорите също. За останалите остава да се чака 15 септември. 19 години шоу власт

Ноември 2000 стартира излъчването на " Шоуто на Слави " по първата частна национална телевизия bTV. " Шоуто на Слави " е продукция на компанията на водещия Слави Трифонов – " Седем-осми " АД. Първоначално не попада в праймтайма на малкия екран, само че след година продукцията съумява да разшири най-гледането време до 23.30 ч.

От 2004 година значим детайл в предаването са другите риалити планове в границите на " Шоуто на Слави ". Сред най-известните са " Музикална академия Ку-ку бенд ", " Танцувай с мен ", " Бягство към успеха " и други Въпреки че главната концепция е да допълват гостите в шоуто, част от плановете имат и независимо лъчение в праймтайма на bTV.

През годините последователно предаването наред с шоу детайлите стартира да заема позиции по публични и политически тематики.

25 септември 2015 " Ку-ку бенд " и Слави Трифонов слагат връх за посещаемост на открит концерт в страната на български реализатор – на концерта им на Националния стадион " Васил Левски " в столицата със 70 000 души аудитория.

2015 става ръководител на Инициативен комитет за организирането на референдум за смяна на политическата система с шест въпроса. В комитета влизат още сценаристите на " Шоуто на Слави ". Впоследствие, след сезиране на Конституционния съд от страна на президента на Росен Плевнелиев и последвалото правосъдно решение въпросите за референдума са понижени на половина, а самото допитване се създава на 6 ноември 2016 година

Ноември 2015 излиза книгата " За мен е чест " с създатели Слави Трифонов и сценариста Иво Сиромахов. Книгата разказва непознати страни от личността на Слави Трифонов. В книгата написа: " Българската политическата класа е скопена. В естествените страни политици стават хора, които са най-отгоре в " пирамидата на Маслоу ". Хора, които желаят да работят за обществото. Така е вярно. А тук в политиката влизат хора, които на друго място не стават за нищо – огромната част от тях. Не мога всички да ги поставям под един знаменател. Но огромната част от тях са меркантилни, дребни душици, които желаят да печелят от това, че са депутати или са в някое министерство, или са в общината. Те по този начин ще желаят, несъмнено ".

Октомври 2016 година, седмица преди провеждането на референдума провежда митинг-концерт, който се организира на пл. " Орлов мост " и бул. " Цариградско шосе " в София и вземат участие членовете на инициативния комитет, " Ку-ку " бенд, балет " Магаданс ", Крисия, Преслава, Криско и Миро. На него в поддръжка на референдума се твърди, че са се събрали над 100 хиляди души.

30 януари 2017 година в свое отворено писмо до политиците дава двуседмичен период на бъдещото 44-ото Народно заседание да стартира работа по приемането на решенията на гласоподавателите от референдума.

Март 2017 вместо снимания и очакван епизод на предаването малкия екран излъчва повтаряне на остаряло издание. В свое публично известие на уеб страницата си bTV изяснява, че повода за неизлъчването е " противоречие със стандартите за телевизионно наличие на неутрална и справедлива телевизия като bTV, която не толерира едностранно показване в стратегиите си ". От медията акцентират и че подписаният контракт със " Седем-осми " е за " предаване с развлекателно-информативен темперамент ". На идващия ден на конференция Слави Трифонов дефинира прекъсването на епизода като цензура и еднолично решение на малкия екран. Трифонов обществено прецизира, че и в случай че за втори следващ ден епизод на " Шоуто на Слави " не е излъчен по малкия екран, то това би било нарушаване на контракта им с bTV и той ще желае да го разтрогне. Същата вечер bTV въпреки всичко излъчва планувания за деня епизод и по този начин не се стига до преустановяване на контракта за предаването.

Април 2017 bTV още веднъж не излъчва плануваното за деня предаване и го заменя с повтаряне на остаряло издание. И този път в публично известие медията декларира, че " наличието на епизода не подхожда на стандартите за публицистично наличие ". Телевизията добавя и че твърдо стои " зад спазването на законодателната рамка и високоетичните стандарти и смята, че представянето на едностранна позиция опонира на добросъвестността ". На идващия ден на конференция водещият и сценаристите показват какво е имало в предаването и госта на Трифонов – журналиста Васил Иванов, който преди дни е напуснал конкурентната " Нова телевизия " и в записаното предаване за 18 април упреква досегашния си шеф в цензура, както и разкрива телефонни записи на сътрудниците си и членове на мениджърския екип на конкурентната на bTV телевизия.

4 май 2017 – на 15-ия ден от началото на 44-ото Народно събрание и в деня, когато Бойко Борисов се заклева като министър-председател за трети път – Слави Трифонов стартира своя митинг.

Май 2019 в ефира на bTV Слави Трифонов афишира, че няма да възобнови контракта на предаването " Шоуто на Слави " с малкия екран.

31 юли 2019 излъчва последното предаване на " Шоуто на Слави ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР