Очевидно не им се ходи на избори на тези две

...
Очевидно не им се ходи на избори на тези две
Коментари Харесай

Яница Петкова, Галъп: Не им се ходи на избори, особено на ПП-ДБ

„ Очевидно не им се върви на избори на тези две спорещи страни в момента(на ПП-ДБ и ГЕРБ – бел. ред.). Въпросът е, че всяка от тях пренатегна с ултиматумите и сега сме в една невъзможност, в която сякаш и те самите не знаят какъв е идващият ход “. Този извод направи в предаването „ Без искания “ по Дарик социологът Яница Петкова от Центъра за публични и политически проучвания и изследвания Галъп интернешънъл.

По думите ѝ в по-голяма степен ПП-ДБ не желаят да се стига до предварителен избор. Тя цитира проучване отпреди месец, съгласно което, в случай че парламентарните избори бяха в този момент, конфигурацията в Народното събрание щеше да се резервира с лек превес за ГЕРБ-СДС и спад в поддръжката за ПП-ДБ.

И Яница Петкова, и политологът Ивайло Илиев - също посетител в „ Без искания “, се сплотиха към мнението, че в договарянията двете политически обединения са „ пренатегнали “ с слагането на ултиматуми.

„ Политика с ултиматуми, периоди, форми на изнудване даже, определно не се прави. Още повече, когато напрежението е толкоз огромно, че сякаш процедурите стартират да се изнасилват за сметка на политиките. За мен това значи, че в някакъв миг политиките са свършили и оттова започваме да си приказваме единствено за някакви процедурни хватки, за периоди “, сподели Ивайло Илиев.

Според него този процес дава явен сигнал за по-скоро симулирани, а не действителни договаряния.

Яница Петкова позволи, че договаряния въпреки всичко са водени, само че не до дъно.

„ На мен ми се коства, че въпреки всичко договаряния са извършени и някакви решения са се взели. Изглежда не някъде към механизмите, а към личностите са се счупили договарянията и то по-конкретно „ кой, по какъв начин и къде “. И за следващ път при тези хора разногласието е не за политики, а за персони “, сподели тя, визирайки определянето на състава в Министерския съвет при договарянията.

Ивайло Илиев напарви и различен прочит:

„ Играта при сътрудниците е у кой да остане Черният Петър за новите избори, тъй като фактически това го наблюдавахме и в предишни парламенти, когато не се излъчи постоянно държавно управление през 2021 г.и 2022 година И тогава разказът беше за това коя интерпретация ще надделее и кой ще излезе отговорен за новия избор. “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР