Очевидно е, че Москва не вярва не само на сълзи,

...
Очевидно е

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Очевидно е, че Москва не вярва не само на сълзи, но и на епичната битка с нейното влияние у нас.

Очевидно е, че Москва не има вяра освен на сълзи, само че и на епичната борба с нейното въздействие у нас. Това написа в собствен коментар Александър Александров.

SafeNews го разгласява без редакторска интервенция:

Руският дипломат в България Елеонора Митрофанова най-точно заключи резултата от шумно рекламираната борба на ръководещите с съветското въздействие у нас:

„ Не ме разсмивайте “.

И е права. Руската база в Камчия е по-голяма от военна база и си е все по този начин съветска. Руската черква в центъра на София е още по-руска и си действа безпроблемно. Руският шпионаж става все по-дързък и внедрява в България даже нелегали. Поне 4000 руснака са към момента български жители, макар че са взели български паспорти при мощно съмнителни условия.

Български прокурори, които проверяват възможни съветски закононарушения у нас, са русофили и честват рождения ден на Сталин …

Това е единствено част от фактическата конюнктура след 2 години битка на цялата държавна машина против съветския шпионаж, въздействие и активи. Обикновено се работи по една и съща скица – шумно начало, огромно надуване на мускули в медиите, най-после – мижав резултат.

Най-добрата илюстрация е хиперактивността на новопръкналия се евроатлантик, ко-лидер на Движение за права и свободи и глобен от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “ Делян Пеевски. Той заран, обед и вечер сезира който свари за каквото се сети, обвързвано с Русия – да се стопират съветските коли, да се спре изявление на Митрофанова по БНР, да се върне на България съветската черква, да се забранят 450 проруски уеб страницата, да се отнеме нелегално даденото българско поданство на руснаци, да се забрани на съветска телевизия да прави репортаж в България… Както мнозина се майтапят, Пеевски скоро персонално ще разгласи война на Русия

Какво произтича от всичко това обаче? Едно огромно нищо.

Да вземем за образец историята с така наречен Руска православна черква в центъра на София. Тя беше заключена от съветското посолство, откакто ДАНС изгони трима свещеници – предстоятеля архимандрит Васиан Змеев, който е руснак, както и двама свещеници, които са жители на Беларус. Според ДАНС тримата са експулсирани поради активност, ориентирана против националната сигурност и ползи на България.

„ Придобити са данни за дейности на посочените лица, свързани с реализацията на разнообразни детайли от хибридната тактика на Руската Федерация за целеустремено оказване на влияние върху обществено-политическите процеси в България в интерес на съветските геополитически ползи “, обясняваше ДАНС на 21 септември м.г.

Различни политици се изрекоха, че е неприемливо „ съветската страна в лицето на дипломат Митрофанова да затваря черква и то под юрисдикцията на българския патриарх “,

че било каноническо безчинство, че трябвало да се вземат ограничения на държавно равнище. По едно време бе оповестено, че патриарх Неофит е назначил и български свещеници, които да възстановят богослужението в храма. Те обаче по този начин и не получиха достъп.

Няколко дни след заключването на църквата Бойко Борисов от ГЕРБ, Кирил Петков и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи пратиха сигнал до изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов с искане прокуратурата да ревизира чия е църквата.

Самата прокуратурата работи по инспекцията към месец и на 1 ноември м.г. разгласи, че Министерство на регионалното развитие би трябвало заведе дело за собствеността

Четири месеца по-късно такова дело няма. И всички млъкнаха.

Русия изпрати нов настоятел на Подворието на РПЦ – Владимир Тишчук, който е бил в Съединени американски щати и Виена, а изгоненият Васиан Змеев бе назначен за шеф на съветската духовна задача в Йерусалим.

Безпрепятствено си работи и Руският културно-информационен център в София.

Заради европейските наказания сметките му могат да бъдат запорирани и българското Министерство на външните работи би одобрило сходна стъпка. Това разгласи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която в границите на парламентарния надзор отговори на въпрос на депутати от ПП-ДБ за закриване на центъра у нас.

Много страни от НАТО и Европейски Съюз към този момент започнаха такива стъпки

Габриел уточни, че съображение за запор на сметките може да бъде фактът, че съветският културно-информационен център в София е във функционална връзка с Федералната организация по въпросите на общността на самостоятелните страни, така наречен „ Россотрудничество “, а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в листата на глобените от Европейски Съюз. Управителят на центъра е бил шеф на отдел в „ Россотрудничество “. „ В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на Европейски Съюз по отношение на Русия и в подтекста на напъните за справяне със систематичната интернационална акция на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на „ Россотрудничество “, в това число банкови сметки от страна на способените ведомства в Република България “, уточни Габриел.

Тъй като Министерството на външните работи не било способен орган по използване на глобите, Мария Габриел предлага да бъде признат умишлен нормативен акт, който да уреди пълномощията и отговорностите на обособените институции на национално равнище с акцент върху замразяването на финансови активи… Така и не се разбра обаче за какво до този миг това не е сторено, кой се води способен, за какво самата тя не го е инициирала, откакто е единствен вицепремиер.

И заканите за национализация на съветския коплекс „ Камчия “ все още се оказват просто повдигане на политически звук

Преди повече от месец депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев разгласи, че внасят в Народното събрание Закон за интернационалните ограничаващи ограничения, по силата на който страната ще си върне комплекса „ Камчия “ от Русия, както и ще бъдат замразени съветски парцели, благосъстоятелност на глобени лица.

Загадъчният ваканционен комплекс край Камчия е нещо като московски анклав посред резервата „ Камчийски пясъци “. Инвеститорът – управата на Москва, неизвестно по какъв начин съумя да потвърди, че в резервата има „ пустеещи земи “, и през 2008 година държавното управление на тройната коалиция позволи строителството. На 9 септември 2010 година Бойко Борисов като министър председател и Юрий Лужков, кмет на съветската столица, прерязаха лентата на комплекса с необикновен статут.

Санаторно-оздравителният комплекс (СОК) „ Камчия ” е ситуиран на към 300 декара, на 30 км от Варна, на брега до един от най-красивите плажове по Черноморието.

В него има хотели, спортни зали, учебно заведение, конферентни зали, астрономически център

„ Законодателната самодейност е мощно закъсняла, изключително с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни ограничения в този смисъл са налице от 2014 година, като в отговор на неспиращата експанзия на Русия се одобряват и нови. За да може България да извърши отговорностите си по използване на тези интернационалните ограничаващи ограничения, е наложително да бъде признат съответен закон “, изяснява Мирчев.

Той прибавя, че законопроектът предлага и поддържане на обществен лист на глобените лица на интернет страницата на Министерството на външните работи, с цел да се подсигуряват правата на трети лица. Обявено беше, че в случай че има финансови средства или активи, министърът на финансите ще постанова запор и възбрани върху това имущество по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Заповедта ще може да се апелира, само че това няма да стопира осъществяването й. Към Министерския съвет ще бъде основан Междуведомствен съвет по използване на ограничаващите ограничения, който ще се управлява от външния министър или от посочен от него заместител.

И досега обаче нищо от хрумвания не е импортирано, а още по-малко е признато

През последните години България стартира да гони доста руснаци, в това число и дипломати, поради шпионаж. Преди година и половина бяха изгонени 70 души вкупом от съветското посолство.

Това обаче не понижи потенциала на съветския шпионаж в България. За това приказва и събитието, че неотдавна бе оголен чиновник на ГДБОП, който е предавал на съветското разузнаване сензитивна информация освен от българските служби, само че и от партньорски служби от страни от Европейски Съюз.

После ДАНС разкри съветски разузнавачи-нелегали, представящи се за българи

Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са участници в интервенция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща реализиране на разследващо навлизане посредством потребление на непознати самоличности. Според добитите данни, главната цел на наличието на двамата, подвизаващи се в България като Денис Рашков и Диана Рашкова, е била да се снабдят с нужните им български документи за идентичност и с правдоподобни биографични данни, които след това да употребяват за осъществяване на разследваща активност отвън територията на България. ДАНС им наложи възбрана за влизане и престояване на територията на държавите-членки на Европейския съюз за период от 5 години.

Не по този начин дейна е ДАНС обаче по въпроса с даването на българско поданство на руснаци с подправени документи

Според депутата от ПП-ДБ и водач на ДСБ Атанас Атанасов това е канал за инфилтриране на съветски шпиони в Европа. Пред Българска национална телевизия той уточни и „ митичен човек “, който се занимавал с обезпечаването на този канал за български паспорти.

„ Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, само че май е руснак. Той обезпечава цяла кавалкада от съветски генезис, които получават българско поданство. Има офис в Москва, в който се набират искащи, които желаят да станат български жители, подават документите, пращат му ги по DHL, той ги подава в министерството на правораздаването и те стават български жители. Това е съответен случай, ето го индивида. ДАНС е сезирана по този случай, има съответни данни за раздавани пари и кой какъв брой получава, “ описа Атанасов.

Той се възмути, че ДАНС неколкократно е сезирана за „ безобразието, което правят нейни чиновници, тъй като главната активност по инспекция на достоверността на документите за поданство е на ДАНС “. А от организацията му отвърнали: „ Ние имаме действен интерес, не се месете “.

Бездействието на прокуратурата пък се изяснява от разкритията на проверяващия публицист Христо Грозев, че в

България има прокурори, които са членове на русофилски групи и честват рождния ден на Сталин.

„ Има върли фанатици на режима на Путин, даже в прокурорската система. Това е следствие, което скоро ще пуснем. Говорим за прокурори, проверяващи закононарушения, свързани с Руската федерация в България. Те са членове на русофилски групи и честват рождения ден на Сталин. Повече – доста скоро “, съобщи пред Нова телевизия Грозев.

Предстои да се види какви ще са разкриията

Така или другояче, всички тези истории ясно демонстрират, че въпреки да е оповестена за неприятелска страна от Русия, България не прави нищо, с цел да наложи дейно наказания или с цел да отрази хибридни офанзиви от Москва. А съветските дипломати, шпиони и олигарси си се усещат прелестно тук. Очевидно, че Москва не има вяра освен на сълзи, само че и на епичната борба с нейното въздействие у нас. И има за какво.

Коментарът е оповестен във в. Сега
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР