Очертава се убедителна подкрепа за независимостта на иракски Кюрдистан, въпреки

...
Очертава се убедителна подкрепа за независимостта на иракски Кюрдистан, въпреки
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан брои гласовете, а Иран и Турция дрънкат с оръжия

Очертава се безапелационна поддръжка за независимостта на иракски Кюрдистан, макар опозицията на Багдад и съвсем всички районни сили

Още по тематиката
По остриетo на ханджара*

Референдумът в иракски Кюрдистан
21 сеп 2017
Всички (без Израел) против кюрдския референдум за самостоятелност

Иракските кюрди се готвят да разгласят своя страна след вота на 25 септември
17 сеп 2017
Ще има ли страна след ИДИЛ

Ирак води тежка битка за оцеляване, чийто край не е успеха в Мосул
27 юли 2017

Над 90% са подкрепили независимостта, демонстрират предварителните резултати. Първите резултати от провелия се в понеделник референдум за независимостта на Иракски Кюрдистан и няколко противоречиви провинции, отвън обсега на самостоятелната кюрдска власт в Ербил, сочат тотална поддръжка за основаването на самостоятелна страна. Според кюрдския портал Rudaw при към 300 хиляди преброени бюлетини 93.3% от гласувалите са се оповестили в поддръжка на основаването на самостоятелна кюрдска република, а 6.7% - срещу. Гласували са 78% от над пет милиона души с право на глас. Според кореспондент на Al Jazeera на място основната съпротива против вота идва от арабските и туркменските малцинства, които живеят в ръководените от кюрди региони.

Остри реакции в Ирак и в района

Засега единствените съществени произшествия към референдума се оказаха гърмеж, който лиши живота на четирима бойци пешмерга в следения от кюрдите, само че оспорван от централното държавно управление в Багдад град Киркук, и втора детонация, която рани други седем бойци на 250 км северно от Багдад. Въпреки това напрежението сред кюрдите и останалите локални и районни играчи се повишава. Поне три шиитски милиции, някои от които близки до Иран, оповестиха желанията си да се бият за Киркук.

Освен това по искане на Народното събрание в Багдад министър председателят Хайдар ал Абади подреди на военните елементи да са в подготвеност да " защитят жителите " на оспорваните територии, а неговият предходник Нури ал Малики съобщи, че референдумът за самостоятелност е равносилен на " оповестяване на война ", написа Al Monitor. В понеделник вечер Ал Абади пък съобщи по иракската национална телевизия, че държавното управление няма да води договаряния с Ербил, тъй като той е противоконституционен.

Опозицията против референдума идва и извън. На 24 септември Иран организира военно образование в пограничния с Иракски Кюрдистан регион на страната, оповестява англоезичното издание Tehran Times. Там живее локално кюрдско население, което приветства референдума в Североизточен Ирак с всеобщи демонстрации, както се вижда във видеоклипове по Rudaw TV. Техеран също приключи всички полети до самостоятелната област.

Заплаха от Ердоган
В оспорвания и богат на нефт град Киркук бе сложена скулптура на войник-Пешмерга. Редица милиции и иракската войска показаха подготвеност да се бият за града

[Reuters]
Още по-остра реакция идва от страна на Турция, която спря три кюрдски канала през сателитния и кабелен оператор Turksat, затвори единствения си граничен пункт с Ирак Хабур и даже загатна за допустима военна атака. В тирада в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган изреди редица закани против иракските кюрди и твърдо се опълчи на референдума. " Нашите военни са на границата с Ирак и са подготвени да вършат каквото е нужно ", съобщи той, представен от Анадолската организация. И заплаши Ербил със прекъсване на вноса на кюрдски нефт по единствения петролопровод, който излиза от самостоятелната област към Турция: " Да забележим тогава кои канали ще употребяват те да си продават петрола и на кого. Ние държим клапата и всичко свършва сега, в който я завъртим. " По думите на турския президент без значение от резултата Анкара счита референдума за недействителен и нелегитимен. Миналата седмица Турция стартира военна интервенция в граничния град Силопи, а във вторник военното министерство на страната разгласи, че стартира общо военно образование с иракската войска.

Същевременно кюрдите се пробват да запазят дипломатичния звук и с Багдад, и със съседите си. Представителят на Кюрдската автономност в Съединени американски щати Баян Сами Абдул Рахман акцентира, че резултатът от референдума не е обвързващ за държавното управление в Багдад, само че е обвързващ за кюрдските водачи. " Кюрдските управляващи в този момент имат мандата да договарят с Багдад за приятелско делене и нова връзка сред Ербил и Багдад ", е декларирал Абдул Рахман пред Al Jazeera. Лидерът на самостоятелния район Масуд Барзани пък отговори на офанзивата на турския президент, като съобщи, че " Турция няма по-добър другар в района " и че Иракски Кюрдистан по никакъв метод, в никакъв случай не е заплашвал сигурността на Турция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР