Очертава се добра година за реколтата от пшеница и очакваме

...
Очертава се добра година за реколтата от пшеница и очакваме
Коментари Харесай

Иван Иванов: Парите за земеделците са безпрецедентно много

" Очертава се добра година за реколтата от пшеница и чакаме междинните добиви да са близки до миналогодишната годишна продукция ". Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов, който откри жътвената акция в село Боздуганово, област Стара Загора, дружно със заместник-министър Стефан Бурджев. Там през вчерашния ден бе направено и обичайното зажънване на ръжта по интернационалния план " Хляб на мира ". Домакин на събитието е Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Министър Иванов сподели, че главен приоритет на управлението на Министерството на земеделието е обезпечаването на продоволствената сигурност на страната. " В складовете за предпазване на зърно са налични задоволителни количества пшеница за временен ресурс и се обрисува безпроблемно обезпечаване на потребностите в България, задоволителна както за вътрешна консумация, по този начин и за експорт ", сподели министърът. Той беше безапелационен, че сега страната не е застрашена от продоволствена рецесия във връзка с зърното.
" Днес, на фона на КОВИД-пандемията, на продължаващата война в Украйна, управлението на Министерството на земеделието успяхме да реализираме доста. В резултат средствата, които ще получат тази година българските аграрни производители, са невиждано доста и те ще се разпределят освен по-прозрачно, само че по по-справедлив за земеделските стопани метод. Пример за това са средствата, изплатени по СЕПП, в размер на близо 643 млн. лева, " Зелени заплащания " - над 451 млн. лева, и преразпределителни - над 104 млн. лева Тези ограничения бяха ориентирани за целия бранш " Земеделие ", в това число бранш " Зърнопроизводство ", сподели министър Иван Иванов.
По думите му земеделското министерство работи за изцяло подкрепяне на аграрния бранш. Стопаните ще получат подкрепяне от изключителната мярка на Европейската комисия, от която за България е планувана помощ от 10,6 млн. евро с опция да бъде увеличена с национални средства до 200% или общо 62 млн. лв..
Във връзка с Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система, по която е планувана помощ до 35 000 евро на стопанство, министърът уточни, че нужните средства следва да бъдат гласувани от Народното събрание. " Очаква се преразпределение на 5% от неизразходваните средства от Програмата за развиване на селските региони от средствата за 2021 година и 2022 година Надявам се смяната да стане факт през юли, с цел да се изплатят 33 млн. евро на стопаните ", сподели министърът. Той разясни, че след смяната на регламента министерството ще внесе нотификация за изменението на програмата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР