Очакват ни вълшебни нощи!Какво причинява метеорния поток Персеиди?Метеорният поток Персеиди

...
Очакват ни вълшебни нощи!Какво причинява метеорния поток Персеиди?Метеорният поток Персеиди
Коментари Харесай

Пожелай си нещо: Този уикенд ни очаква дъжд от падащи звезди

Очакват ни вълшебни нощи!

Какво предизвиква метеорния поток Персеиди?

Метеорният поток Персеиди е един от акцентите в календара на доста ловци на метеори поради ярките метеори, които се появяват в резултат на блъскането на Земята в отломките, оставени от кометата 109P/Swift-Tuttle през юли и август всяка година.

Името Персеиди идва от обстоятелството, че метеорите наподобява произлизат от съзвездието Персей. Персей е древногръцкият воин, който обезглавява Медуза Горгона и по-късно се дами за Андромеда съгласно митовете на Древна Елада. Двамата имат 9 деца и думата „ Персеиди “ се отнася до потомците на Персей.

Кога ще можем да ги следим тази година?

Максимумът на метеорния поток Персеиди за 2023 година ще бъде на 13 август от към 10 до 15 ч. Въпреки това наблюдения могат да се проведат в нощите на 12 против 13 август (събота против неделя) и на 13 против 14 август (неделя против понеделник). В нощта против 13 август Луната ще изгрее в 03:04 ч. за София с 10% осветлен диск, който ще прилича изтъняващ сърп и по тази причина няма да затруднява доста образните наблюдения.

Радиантът на потока се намира очевидно покрай звездата η от съзвездието Персей, което незабавно след свечеряване е очевидно на хоризонта в посока север-североизток. До края на августовските нощи това съзвездие се издига все по-високо в небето, с което изискванията за наблюдаване на Персеиди кардинално се усъвършенстват. На 13 август Слънцето ще изгрее за София в 06:31 ч., а ефикасни наблюдения ще могат да се организират до към 05:20 ч.

Е, намислихте ли си предпочитание?
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР