Очакваното поскъпване на природния газ от 1 септември 2020 г.

...
Очакваното поскъпване на природния газ от 1 септември 2020 г.
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: Очаква ни взривообразно поскъпване на газта през октомври

Очакваното повишаване на природния газ от 1 септември 2020 година не влезе в действие. Последните планове на „ Булгаргаз “ са били за 20 на 100 по-скъпо гориво по отношение на август.

Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова е поискала да се направи инспекция по какъв начин газовото сдружение е образувало новата цена.

„ Трябва да подчертаем, че това решение на министърът да спре процедурата е брутално нарушаване на закона. Единствено КЕВР е способният орган в България във връзка с цените на горивата, която следи дейностите на „ Булгаргаз “ за ценообразуване и спазването на разпоредбите “, съобщи има право специалистът от „ Българския енергиен конгрес “ Христо Казанджиев в „ Тази заран “.

Спирането на процедурата, което е в прерогативите на КЕВР, е неприятен сигнал към енергийния пазар, счита Казанджиев и добави, че макар Теменужка Петкова е принципал на „ Булгаргаз “ в качеството си на министър, тя няма право за такова вмешателство в работата на сдружението.

Според специалиста това решение е политическо и информацията, че е било разпоредено от премиера Бойко Борисов, каквито информации са се появили, също е нарушаване на закона.

Едно такова прекъсване на процедурата не взема решение казуса. Октомври месец цената на синьото гориво ще се усили взривообразно с 40% вместо гладко единствено с 20%, в случай че в този момент беше нараснала цената на газа с 20%, съобщи Казанджиев.

По неговите думи огромният проблем е, че „ Булгаргаз “ сега работи на загуба, тъй като купува газта по скъпо и я продава по-евтино.

Обявяването на новия контракт с „ Газпром “ е основал упования, които не са били действителни. Според Казанджиев понижението на цената на газта в годишен проект е 15%, а не 40, както е било оповестено тогава, тъй като това е било спад на цената за даден месец.

По новия контракт цените на газта в България зависят от настоящите цени на пазара и флуктуацията е осезаема. През лятото търсенето на газ понижава и е обикновено цената да спадне, само че през есента и зимата тя се повишава дружно с увеличението на търсенето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР