Очаквано вотът на недоверие към правителството на Николай Денков, внесен

...
Очаквано вотът на недоверие към правителството на Николай Денков, внесен
Коментари Харесай

Важните новини през седмицата

Очаквано вотът на съмнение към държавното управление на Николай Денков, импортиран от " Възраждане ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и самостоятелния Радостин Василев, не събра задоволително поддръжка и бе отритнат със 155 гласа срещу в сряда. Гласуването в сряда беше предшествано от два фалстарта в четвъртък и петък, режисирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а ПП-ДБ бяха оставени сами да пазят кабинета.

Столичният общински съвет за повторно не съумя да избере ръководител на съвещанието си в понеделник, идващото гласоподаване ще се организира на 30 ноември. За да бъде определен ръководител на съвета, са нужни най-малко 31 гласа от общо 61 в СОС, а на балотажа в понеделник гласоподаваха 44 души, от които поддръжка за Борис Бонев дадоха единствено 23-ата членове на неговата група ПП-ДБ и " Спаси София ". Групата на ГЕРБ-СДС, която е от 14 души, не взе участие в гласуването, като дадоха сигнал, че чакат да бъдат потърсени за договаряния.

Главният прокурор, както и заместниците му, не се употребяват от функционален имунитет, когато обществено упрекват някой в закононарушение, без да има влезнала в действие присъда. Това разгласи Върховният касационен съд в определението, с което удостовери правото на Евгения и Николай Баневи да съдят някогашния основен прокурор Иван Гешев и всичките му заместници дружно с сегашния и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов за обезщетение за вреди от непозволено увреждане - с писмо до 67 европейски и интернационалните институции, в което Баневи са оповестени за нарушители.

Свят
Аржентина избра радикалния либертарианец Хавиер Милей за президент Източник: Reuters Реклама
Израел и " Хамас " реализираха договорка за връщането на 50 заложници , държани в Газа, в подмяна на 4-дневна пауза във войната. Споразумението включва и освобождението на 150 палестински дами и деца, държани в израелски затвори, както и увеличение на филантропичната помощ, допускана в Газа.

Германското държавно управление замрази множеството поети нови задължения за разноски , защото обединението на канцлера Олаф Шолц се бори със задълбочаващата се бюджетна рецесия. Плановете на държавното управление бяха комплицирани от решение на Конституционния съд, което попречи на държавното управление да трансферира 60 милиарда евро неизползвани средства от пандемията за екологични начинания.

Въпреки сериозните опасения, че известният хербицид глифозат е евентуално канцерогенен за хората и нездравословен за околната среда, Европейска комисия въпреки всичко реши, че възобновява утвърждението за потреблението на химикала за още 10 години в Европейски Съюз, въпреки и при съблюдаване на избрани нови условия и ограничавания. Въпреки че съгласно фермери към момента няма толкоз ефикасна опция на продукта, политиците бяха под напън от цивилен и неправителствени групи да забранят нездравословния химикал.

Италиански съд осъди повече от 230 души , в това число някогашен народен представител от партията на умрелия министър председател Силвио Берлускони, за присъединяване в мафията ндрангета. Така завърши най-големият развой против проведената престъпност в страната от десетилетия насам.
Товарен транспортен съд, нает от японска компания оператор, благосъстоятелност на Англия и с български жители на борда, беше високомерен от хутите в Червено море Източник: REUTERS Реклама
Икономика
79% от потребителите в България имат фирмена банкова карта, като близо 16% са притежатели на повече от една карта, демонстрира изследване на " Алфа рисърч " по поръчка на " Visa България ".
Бюджет 2024 влиза в Народното събрание с корекции. Приходната част ще бъде понижена с 2.4 милиарда лева поради опасенията, че таксата за транспорт на съветски газ през България може да не бъде събрана. Със същата сума ще бъдат свити и финансовите разноски и по този начин те се залагат на 9.98 милиарда лева Финансовият министър Асен Василев даде обещание и бистрота за капиталовите планове, които ще бъдат финансирани с тези пари. Досега финансовата стратегия на държавното управление не беше обществена - на процедура всяка година депутатите гласоподават многомилиардни разноски за вложения, без да е ясно за обществото към кои планове ще се насочат те.

Строителството на автомагистралата Русе - Велико Търново стартира от средата. Министърът на районното развиване Андрей Цеков разгласи, че градежът на първите 7.9 километра от автомагистралата може да стартира още през идната седмица. Вече има подписано позволение за градеж. Това ще е първата евентуално автомагистрала, която ще стартира да се строи от средата. Първите километри от нея ще се построят надалеч от Дунава и надалеч от Велико Търново - в село Ценово, като част от обхода на Бяла.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР