Очакваните дупки в бюджета на България са повече, отколкото са

...
Очакваните дупки в бюджета на България са повече, отколкото са
Коментари Харесай

Проф. Дуранкев: Очакваните дупки в бюджета са повече от дупките в голяма буца холандско сирене

Очакваните дупки в бюджета на България са повече, в сравнение с са дупките в огромна буца холандско сирене. Засега те не се виждат, само че упованията са минимум 3 милиарда лева да бъде нашия Брутният вътрешен продукт най-после на годината от прогнозирането. Това значи, че дефицитът от 3% надали ще бъде спазен и надлежно следващото отсрочване на участието ни в Еврозоната ще отиде най-рано към 2026 година. Това сподели за предаването " Нюзрум " по  Радио " Фокус " икономистът проф. Боян Дуранкев.

" Другото значимо нещо за бюджетарите е, че разноските ще би трябвало да се понижат с към 4 милиарда лева, в случай че се обрисува подобен Брутният вътрешен продукт. Тоест, прогнозният държавен бюджет към средата на годината евентуално ще би трябвало да търпи корекции, само че това не значи, че има някаква апокалиптична картина пред България. Същото нещо се следи и в други европейски страни ", успокои той.

Що се отнася до разминаването сред остарялата власт и служебния кабинет за парите във фискалния запас, проф. Дуранкев изясни:

" Всеки от нас има ляв и десен джоб. В левия постъпват приходите, в десния са разноските. Ние не балансираме непрестанно ден по ден това, което получаваме и това, което ще харчим, а си вършим месечни и годишни бюджети. Същото нещо е и в страната. Така че, в случай че през днешния ден създадем същите калкулации, които бяха дадени преди няколко дни, те ще бъдат изцяло разнообразни от това, което е, защото сега са постъпили много доходи, а се чакат в същото време непредвидени, на пръв взор, разноски. Най-вече имам поради така наречен " великденски добавки " от 100 лв. на най-бедните пенсионери ".

Според икономиста няма значителен проблем с фискалния запас.

" Има повече проблеми от позиция на завършека на тази 2024 година. Причините са няколко и не бяха планувани ловко от държавното управление, когато се приготвяше този проектобюджет през есента на предходната година. Първо – откакто ние се намираме в Европейски Съюз, в който имаме капиталистическа икономическа система, всяка такава система има цикли и в никакъв случай не върви единствено нагоре. Между два върха на циклите няма права линия, която България да прескочи и да премине от връх на връх. Тази година първото нещо, което не беше регистрирано е, че точно действителният Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз ще означи приръст едни жалки 0,6%, до момента в който България ще има напредък от 1,6%. Това още веднъж значи, че сме в застой от позиция на икономическия напредък. Още повече, че българският експорт понижава през последните месеци, защото има застой в другите страни от Европейски Съюз. Второто нещо, което не беше регистрирано и основава закани пред прецизното осъществяване на бюджета, е смяната на веригите на доставките. Най-вече заради построяването на така наречен " многополюсен свят ", при който връзките на европейския свят тъкмо с Руската федерация се прекъсват, с изключение на за някои по-специални страни. И третото – новата " Студена война " и присъединяване на страните-членки на Европейски Съюз директно или индиректно в спора Украйна-Русия е обвързвано с преди всичко развиване на военната стопанска система за сметка на гражданската. Минохвъргачки и снаряди в никакъв случай не водят до благополучие ", разяснява още проф. Боян Дуранкев.

" Най-интересното, което би трябвало да отчетат нашите политици от служебното и от бъдещото постоянно държавно управление у нас, е смяната на ветровете в Брюксел. Тя задуха тази седмица – проектодокументът за вероятностите до 2030 година е цялостен с препратки към бъдещето на защитата, сигурността и миграцията. Може да се чака преструктуриране на стопанските системи на страните-членки от Европейски Съюз, което няма метод да не повлияе отрицателно на българската стопанската система ", добави икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР