Очакването ми е, че ще виждаме все по-социален ГЕРБ и

...
Очакването ми е, че ще виждаме все по-социален ГЕРБ и
Коментари Харесай

Станишев: В БСП има опити да се копира ГЕРБ

Очакването ми е, че ще виждаме все по-социален ГЕРБ и тази промяна е доста рискова за Българска социалистическа партия, предизвести още президентът на ПЕС. И подлага на критика Българска социалистическа партия, че в последните години се е хвърлила да търси нови ниши, състезавайки се с патриотите в тематики като Истанбулската спогодба и други. Има опити да се копира хашлашкия звук на ГЕРБ, а Българска социалистическа партия постоянно е била умна партия, сподели още той.
Но добави, че последните 3 избора посочили, че опитът да се копира ГЕРБ е несполучлив, хората избират оригинала. И до момента в който ти тичаш в доста по-малко поле, оголваш огромното. Важно е опозицията да играе ролята на инструмент за напън към ръководещите, сподели още Станишев.

2020 година ще е подготовка за идните парламентарни избори. Това предвижда президентът на ПЕС Сергей Станишев.

В света и в България текат огромни промени, които се случват динамично в нашето всекидневие, посочи той. През новото десетилетие, по мнението му, ще се слушат доста промени в Европа и света. Отиваме към многополюсен свят, предвижда президентът на ПЕС. Европа и Русия са в нов стадий на студената война, съгласно него. Много нападателна изразителност има в разговора сред двете международни сили.

Промените изискват нов диалог на международно равнище, акцентира Станишев, който записва рецесия на съвсем всички организации. Все повече се усеща потребността от мощно политическо водачество, счита президентът на ПЕС. Някои от международните водачи са носители на международната неустановеност, уверен е Сергей Станишев. Тази година ще е повлияна от изборите в Съединени американски щати, по мнението му. Той вижда съществени шансове Доналд Тръмп да бъде избран отново.

Без Русия мъчно се намират решения по основни въпроси, счита още той. Президентът желае да се възвърне разговорът сред Екологичен потенциал и Русия.

Пропусната е опцията Европейска комисия да има своя мощен водач, по думите на Станишев, а в Европейския съюз настъпват дълбоки промени. Той въпреки всичко е удовлетворен, че отминалите евроизбори са спрели настъплението на европейската последна десница. Планетата ще оцелее, въпросът е дали човечеството ще оцелее, обезпокоен е Станишев и по тази причина за ПЕС приоритет е Зелената договорка.

България не е задоволително готова обаче за екологичните провокации. Правителството избира метода на снишаване, а този метод обрича страната ни да е периферия- бедна и мръсна, съгласно Сергей Станишев. Многогодишната финансова рамка е закъсняла и това ще забави еврофондовете за всички страни, това е риск и за България.

Десет години ГЕРБ ръководи България и би трябвало да се поеме отговорност, настоя Станишев. Не се състоя нито една дълбока промяна, добави той. Все повече се ръководи на парче като реакция на митинг на един или различен бранш, подлага на критика президентът на ПЕС.

Не можем да си позволим повече да се въртим в кръг, счита още Сергей Станишев.

Българска социалистическа партия постоянно е била партията, която най-яростно е отстоявала честността на изборите в България и всяко подозрение върху провеждането на вътрешните избори за водач носи репутационен риск за цялата партия и ще удари по нея като предстоящ претендент за ръководство. Това предизвести президентът на ПЕС Сергей Станишев в годишния си разбор пред публицисти по време на обичайна си баница с шансове.

Нямам такива проекти, отговори Станишев на въпрос дали той персонално ще се включа в борбата за водач на партията. И изясни, че насочва рецензии и прави разбор като член на Българска социалистическа партия, който показва угриженост. Когато подлагам на критика, не е с цел да желая оставка на един или.друг водач, а тъй като съм обезпокоен, че се повтарят грешките, сподели още Станишев.

Искам да видя зареждащи за Българска социалистическа партия избори, да се води спор за бъдещето на партията, а не взаимно оплюване, добави той.

Станишев изброи терзанията си по отношение на бъдещия вътрешен избор, което дефинира като огромно тестване за Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия се нагърби със задача, в която страната се проваля и това е честността на изборите, предизвести президентът на ПЕС.

Той бил угрижен, че към този момент отчетно-изборната акция в партията върви доста неенергично. Няма сила. Не сме подали като управление на партията тематики за разискване, материали за конгреса. Няма го този огън, който би трябвало да даде сила. Тази година би трябвало да се употребява за енергизиране на Българска социалистическа партия, разяснява Станишев.

Прекият избор носи много опасности. Звучи красиво и демократично, само че на думи, добави той и изброи заплахите. Стартираме тези избори без фундамента на всеки избор - изборните описи. При Михаил Миков членовете ни бяха 115 хиляди, в този момент управлението не е споделило какъв брой са, добави той. Имало доста терзания от структурите, доста въпроси - не било редно да се гласоподава в домовете на ръководителите на организации и други

Третият риск е евентуалната ниска изборна интензивност. Не е елементарно, партията е изморена. На локалните избори пролича кондицията - Движение за права и свободи имат 3 пъти повече от нас кметове на села, на половината области нямаме нито един общински кмет, това се дължи на проблеми със структурата, проучва президентът на ПЕС.

Казвам всичко това с паника, тъй като този развой би трябвало да докара до самочувствие на партията и тя да влезе в идващите борби - изборите следващата година, единна, добави Станишев. И изясни, че това, което виждал до момента било, че всичко е подчинено на една цел - да бъде определен сегашният ръководител. И всеки различен претендент да бъде показан като зложелател, добави той.

Винаги има почтени хора за претенденти. Нинова е определена с 51% от конгреса, не е била безалтернативна, разяснява още Станишев.

За да успее в идващите избори, Българска социалистическа партия би трябвало да предложи атрактивни цели за хората.

Задължително изискване е прекъсване на перманентните вътрешни битки, които се инспирират постоянно от управлението, добави той.

Вече 10 година ГЕРБ ръководи, само че не се състоя нито една дълбока промяна. Да, има напредък, ниска е безработицата, само че главен стопански проблем става това, че доста хора отпътуват в чужбина. Все повече се ръководи на парче, без визия, като реакция на един или различен митинг, разяснява Станишев. И бе безапелационен, че не можем повече да се въртим в кръг, тъй като идващите няколко години ще са решаващи за мястото ва България в Европейски Съюз.

Криза във водния бранш има и съображение за избор има. Сметките демонстрират, че кабинетът би трябвало да падне, само че опасението ми е, че заради пазарлъци или други ползи това няма да се случи, разяснява още Станишев.

Той изясни, че приказва с " вяра и угриженост за моята партия Българска социалистическа партия ". 2020 година е основна за нашата партия, тъй като тя би трябвало се приготви за два основни избора. Трябва да си дадем ясна сметка, че недобро показване на парламентарните избори ще повлече тежка борба за президентските, предизвести той.

Дали Българска социалистическа партия ще има основна място в " А " тима на българската политика, или ще бетонира ГЕРБ, попита той и изрази опасения, че към този момент се работи за второто.

Главната задача на Българска социалистическа партия е да се върне в политическа опция на ръководещите. Да, появи се като мощна съпротива, от време на време даже нападателна, само че липсва идната част, която изисква просветеност и доста диалози - алтернативността, да дадеш работещи решения, добави Станишев. И изясни, че това е оценка към настоящето управление, дадена от гласоподавателите.

Българска социалистическа партия да се върне към лицето си на лява партия, да активизира своите гласоподаватели и да се уголемява към центъра. Било належащо не консервативното ляво, а модерното европейско зелено ляво. Досега Българска социалистическа партия беше запазена марка за експертност и либералност, само че тези характерности са подложени на риск. Има прекомерно доста импровизации, предизвести още Станишев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР