Очакваме рецесията през 2020 г. да бъде поне толкова лоша,

...
Очакваме рецесията през 2020 г. да бъде поне толкова лоша,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Рецесията ще е поне толкова лоша, колкото през 2009-та. Възстановяването ще започне догодина

Очакваме рецесията през 2020 година да бъде най-малко толкоз неприятна, колкото по времето на световната финансова рецесия, в случай че не е и по-лоша. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в изявление след конферентен диалог сред финансовите министри от страните от Г-20 и централни банкери.

„ Човешката цена на пандемията от коронавирс към този момент е неизмерима и всички страни би трябвало да работят дружно, с цел да защитят жителите си и да лимитират икономическите вреди. Сега е време за взаимност – като това беше и главната тематика на днешната среща на финансовите министри на страните от Г-20 и шефовете на централните банки. “, разяснява Георгиева.

Тя споделя, че по време на този диалог е подчертала върху три точки:

„ Първо, вероятностите за световен напредък: за 2020 година той е негативен – рецесията ще бъде най-малко толкоз неприятна, колкото по времето на световната финансова рецесия, в случай че не и по-лоша. Ние обаче чакаме възобновяване през 2021 година За да стигнем до такава степен, от първостепенно значение е да се даде приоритет на ограничението на разпространяването на болестта и укрепването на здравните системи – на всички места. Ударът върху стопанската система е и ще бъде тежък, само че колкото по-бързо спрем вируса, толкоз по-скоростно и мощно ще бъде възобновяване “, изрично подчертава управляващият шеф на МВФ.

„ Силно поддържаме изключителните фискални ограничения, подхванати от доста страни за укрепването на здравните системи и отбраната на засегнатите служащи и компании. Приветстваме решенията на централните банки за разхлабване на паричната политика. Това са смели дейности, които са в интерес освен на обособените страни, само че и на международната стопанска система като цяло. Ще бъдат нужни още сходни ограничения, изключително на фискалния фронт “, споделя Георгиева.

„ Второ, развитите стопански системи като цяло са в по-добра позиция да се отговорят на рецесията, само че доста разрастващи се пазари и страни с ниски приходи са изправени пред обилни провокации. Те са подложени на приключване на капитал, като в същото време с това вътрешната интензивност ще бъде наранена, откакто страните стартират да подхващат ограничения против епидемията. От началото на тази рецесия вложителите са прибрали назад 83 милиарда  долара от разрастващите се пазари, което е най-голямото записано приключване на капитал. Гледаме с особена угриженост на страните с ниски приходи, които са под дългов напън - проблем, върху който работим  в близко съдействие със Световната банка “, прибавя тя.

По думите й третата точка е обвързвана с дейностите, с които МВФ може да поддържа засегнатите страни:
Концентрираме двустранно и многостранно наблюдаване на рецесията и подхванатите дейности за ограничението на следствията от нея.Ще увеличим доста изключителното финансиране – близо 80 страни са ни потърсили за помощ, работим в близко съдействие с интернационалните финансови институции, с цел да осигурим мощен и съгласуван отговорЗапълваме Фондът за ограничение на злополуките и възобновяване (Catastrophe Containment and Relief Trust – CCRT), който да помогне на най-бедните страни. Приветстваме направените дарения и призоваваме всички, които могат, да се включат.Готови сме да разгърнем заемния си потенциал от 1 трилион долараРазглеждаме други вероятни дейности. Няколко страни с ниски до междинни приходи желаеха от МВФ Специалните права на тираж (SDR), както стана и по времето на международната финансова рецесия. Ние преглеждаме този вид.
„ Това са изключителни условия. Много страни към този момент започнаха невиждани ограничения. Ние от МВФ, в съдействие с всичките страни членки, ще създадем същото. Нека се надигнем дружно пред тази изключителна обстановка, с цел да подкрепим всички хора по света “, споделя в умозаключение Георгиева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР