Очакваме началото на съществен обрат на пазара на бизнес имоти

...
Очакваме началото на съществен обрат на пазара на бизнес имоти
Коментари Харесай

Текущата година за офис пазара се очертава като последна със значимо освобождаване на площи

Очакваме началото на значителен поврат на пазара на бизнес парцели през 2024 година – първо във връзка с наемната, а по-късно и на капиталовата интензивност. Обръщане на тренда може да се случи, в случай че настоящите трендове в българската и международната стопанска система, както и на пазара на труда, се запазят. За сегмента на офисите идната година ще е последната от цикъла на понижаване на площи и растеж на равнищата на незаетост. При капиталовите придобивания се чака лимитирана интензивност и внимателни вложители, само че сигналите за усмиряване на растежа на лихвите са поръчка за превръщане на отрицателния тренд. Това демонстрира анализът на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton.

“Макар и да е рано за оптимистични прогнози, основните индикатори на стопанската система несъмнено демонстрират стабилизиране, което всекидневно предшества превръщане на трендовете. Ако инфлацията и растежът на лихвите по заемите бъдат овладени в околните тримесечия, още към края на 2024 година и началото на 2025 година ще забележим първите признаци на връщане на пазара на бизнес парцели към напредък ”, разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman&Wakefield Forton. 

От консултантската компания предвиждат, че вложителите със лични средства или с обезпечен кредитен запас ще са измежду водещите на пазара.

“Очакваме те да са селективни и да подчертават върху постоянни планове с прогнозируема възвращаемост. Също по този начин ще се търсят и благоприятни условия за вложение в подценени активи и такива в усложнение, които дават капацитет за вложения, репозициране на пазара и увеличение на тяхната стойност в границите на живота на плана ”, обобщава Анастасия Цолова, управител “Капиталови пазари ” в Cushman&Wakefield Forton.

Според нея дейни на пазара ще са вложители, които осъществят тактики с сдържан и следен риск. Интерес към покупки се предвиждат и от страна на вложители, които търсят бизнес парцели за лично прилагане или за разширение на съществуващо портфолио.

Очаква се доходността при капиталови покупко-продажби във всички сегменти на пазара да продължи гладко да нараства за компенсиране на растящите кредитни разноски.

За наемния пазар на офиси 2024-та се обрисува като последната, през която ще следим по-осезаемо освобождение на площи. Причината е, че през годината изтичат 5-годишните контракти за наем, подписвани в предкризисната 2019 година. От 2020-та стартира трайна наклонност за усъвършенстване на заеманите от фирмите офиси, изключително в IT и BPO бранша (Аутсорсинг на бизнес процеси), в следствие от пандемията и хибридния модел на работа.

“Предстоящата година се обрисува като преходна. От една страна, чакаме поврат при някои индикатори, като дял на свободните площи и задълбочаваща се разлика при търсенето на клас А сертифицирани здания и такива от по-ниска категория. От друга страна, трендове като растежа на наемите и интереса към гъвкавите офис площи ще продължат да са настоящи на пазара ”, разяснява Йоанна Димитрова, зам.-мениджър Офис площи в Cushman&Wakefield Forton.

Очакванията на компанията са делът на свободните офис площи да продължи леко да нараства, като през 2024 година се чака да доближи най-високото си равнище. Планирани за довеждане докрай през годината са съвсем 100 000 кв. м нови офис здания, което в композиция с продължаващата оптимизация на площи от наемателите ще докара до упоменатия растеж на незаетостта. Към третото тримесечие на тази година тя е 16% приблизително за клас А и Б здания в София.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР