Очакваме 10% ръст в броя на туристите, които ще посетят

...
Очакваме 10% ръст в броя на туристите, които ще посетят
Коментари Харесай

Ангелкова: Очаква се 10% ръст на туристите в Пловдив догодина

Очакваме 10% растеж в броя на туристите, които ще посетят Пловдив през идната година, когато градът ще бъде “Европейска столица на културата “ 2019 година Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на X юбилейна интернационална среща по туризъм в града, която се организира под наслов „ Пловдив – пътуването до европейска столица на културата 2019 “. Министърът съобщи, че „ Европейска столица на културата ” е едно от най-значимите европейски културни събития, по мащаб и обсег, което дава както националното, по този начин и интернационално самопризнание за града като европейски културен център. Това безспорно ще способства и за превръщането на България във все по-предпочитана дестинация измежду задграничните гости.

Ангелкова цитира данни, съгласно които през деветте месеца на 2018 година в местата за настаняване с 10 и повече кревати в Област Пловдив са пренощували близо 399 хиляди лица, като се отбелязва повишаване от 9 на 100 в съпоставяне със същия интервал година по-рано. Реализираните нощувки са повече от 824 хиляди, отчитайки растеж от 4%. Приходите от нощувки пък надвишават 38,9 млн. лева, а нарастването е от 10,9 на 100 спрямо интервала януари – септември 2017 година „ Това демонстрира, че гостите, които избират града, избират високо категорийните хотели и чакаме идната година този растеж, във връзка с Пловдив, да бъде съвсем двоен “, сподели министър Ангелкова.

Тя акцентира, че градът и районът са измежду най-важните насочни точки в трите типа дестинации, създадени от Министерството на туризма. В осемте културно-исторически дестинации Пловдив попада в „ Българска архитектура и занаятчийство “.

През територията на област Пловдив минава Родопската балнео и СПА дестинация, като градът попада и в обсега на винено-кулинарната дестинация „ Западна Тракия “ дружно с общините Пазарджик и Асеновград. Приключи съгласуването им с бизнеса и общините и балнео- и гурме дестинациите също ще бъдат цифровизирани и качени на страницата на министерството. В момента те се включват в единната интернет платформа с мобилно приложение на разнообразни езици iLoveBulgaria.

Пред публицисти министърът разяснява, че репортажите, които вършат за Пловдив интернационалните медии като CNN, BBC и National Geographic също способстват за маркетинга и привличането на интереса на задграничните гости. Министърът заяви, че все още максимален деклариран интерес към Пловдив има от немски и английски туристи, както и от посетители от Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Македония, които са главните ни пазари. Интерес към града под тепетата демонстрират и туристи от Съединени американски щати, Израел, Чехия, Полша, Китай и Япония, добави министър Ангелкова.

Тя разясни, че Пловдив способства за това ползата към България да бъде нараснал, изключително в сегмента културен туризъм. И добави, че задачата на Министерството на туризма е да притегля вниманието към вътрешността на страната и ще продължи да поддържа самодейностите на локалната власт да създадат атрактивна за посетителите цялата страна. А, че вървим в вярната посока се потвърждава от данните, съгласно които растежът на туристическите визити на чужденци за интервала януари-септември 2018 година е 31% по отношение на същия интервал три години по-рано, което съставлява 1,9 млн. повече туристи спрямо 2015 година, сподели министърът.

Тя пожела триумф на уредниците и локалната власт за сполучливо протичане на всички събития, включени в програмата „ Пловдив - Европейска столица на културата “. В откриването на Х-ата среща в Пловдив участваха още Александър Държиков, заместник-кмет по просвета и туризъм в Община Пловдив, Радост Иванова от Общинска фондация „ Пловдив 2019 “ и специалистът Любозар Фратев. Официалното разкриване на „ Пловдив – Европейска столица на културата “ ще бъде на 12 януари, когато се чака да има грандиозно шоу и голям брой гости.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР