Очаквам ясни и навременни мерки за решаване на ценовата криза

...
Очаквам ясни и навременни мерки за решаване на ценовата криза
Коментари Харесай

Радев: България пропусна възможности за компенсации от ЕС за затварянето на въглищната енергетика |

Очаквам ясни и навременни ограничения за решение на ценовата рецесия при електрическата енергия и природния газ, които да съдържат съответни небосвод, период и обсег и да водят до бързи действителни резултати. До момента у нас бизнесът е основният пострадал от невижданата обстановка, само че тя се отразява и на всички българските жители, които заплащат по-високи цени за съвсем всяка стока и услуга. Необходими са незабавни антикризисни решения, които да дадат успокоение на обществото и на бизнеса.

Това съобщи президентът Румен Радев на кръгла маса на тематика „ Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позиция на България пред Европейски Съюз. “

Срещата се организира по самодейност на президента. В нея взеха присъединяване вицепрезидентът Илияна Йотова, министър председателят Стефан Янев, министри от служебното държавно управление, ръководители на енергийни сдружения, ръководителят на КЕВР, представители на синдикатите и работодатели, кметове на общини.

В Европа се вихри невиждана, невиждана досега енергийна рецесия, тя не подминава и България, като аргументите за нея са както световни, по този начин и от вътрешен темперамент, съобщи президентът.

Той прикани рецесията да не се политизира и да не се използва за операции от тези, които по времето на своето ръководство не направиха нито една основна промяна и имат директна отговорност за проблемите в енергетиката.

Румен Радев моли напъните да се насочват към намирането на решения и означи, че през последното десетилетие са насъбрани съществени проблеми и задлъжнялост в бранша, а страната ни не разполага с енергийна тактика, която да води процеса на промяна предвид на европейската зелена договорка.

По думите на президента през последните години България е пропуснала значими благоприятни условия за приемане на финансови обезщетения от Европейски Съюз за затварянето на въглищната енергетика и за реализира на по-благоприятни условия за сдържан и резистентен преход за декарбонизация. Той означи рестриктивните мерки, пред които се изправя служебното държавно управление - неспособност за промени в законовите и нормативните условия поради неналичието на парламент.

Румен Радев акцентира, че проблемите могат да бъдат решени посредством разговор и добра съгласуваност: „ Трябва помощта да стига до всички в сериозния миг. Държавата изрично би трябвало да помогне и чакам най-бързо да се уточнят механизмите това да стане в границите на закона. “

По думите му целите в актуалната обстановка са ясни: да се подсигурява обществената търпимост за жителите, да се обезпечат най-важните звена в образованието, опазването на здравето и инфраструктурата и да се подкрепи бизнесът, чиито принос към бюджета е жизненоважен.

Държавният глава изиска безапелационни гаранции, че учебните заведения, детските градини, лечебните заведения и останалите обществено значими консуматори, които към този момент са на свободния пазар на електрическа енергия, ще бъдат енергийно обезпечени. Президентът настоя работната група да предложи съответни решения в най-кратък период.

Румен Радев се ангажира на идния Европейски съвет България да работи за омекотяване на следствията от зеления преход: „ Не би трябвало да губим салдото със общественото състояние на европейските жители и запазването на конкуретноспособността на Съюза “.

Той даде положителна оценка на решението на служебното държавно управление паралелно с актуализацията на бюджета да се предложи разширение на обсега на ограниченията за превъзмогване на енергийната беднотия посредством увеличение както на броя на лицата, обхванати от ограниченията, по този начин и размера на помощта.

По време на срещата служебният министър-председател Стефан Янев съобщи, че е основана работна група, която приготвя нова тактика за развиване на енергетиката на България.

За превъзмогването на настоящите проблеми с цените в кратковременен проект обаче ще се търсят решения отвън обичайните, които да защитят българския бизнес и потребителите, безапелационен беше министър председателят.

По време на срещата министърът на стопанската система Даниела Везиева уточни, че министерството, взаимно с Централния депозитар, е подготвило план за Клирингова къща за търговия с електрическа енергия. Втората краткосрочна мярка на министерството ще бъде подписването на съглашение за наддоговаряне на оборотни средства по Схемата за подкрепяне на дребни предприятия, което ще подсигурява помощ в размер на 60 млн. лв. за бизнеса.

Служебният заместител министър-председател по икономическите и обществените политики Гълъб Донев акцентира, че е нужен консенсус при дефинирането на комплексното разбиране енергийна беднотия. По думите му значимостта на обществените помощи за отопление пораства и държавното управление търси повече източници за обгръщане на по-голям брой уязвими консуматори. Вицепремиерът насърчи въвеждането на така наречен „ обществени цени “, които участват в рекомендациите на Европейска комисия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР