Очаквам дела срещу болница Шейново, но по-правилният начин е такива

...
Очаквам дела срещу болница Шейново, но по-правилният начин е такива
Коментари Харесай

Адв. Шаркова: Очаквам дела срещу болница "Шейново"

Очаквам каузи против болница " Шейново ", само че по-правилният метод е такива разногласия да се позволяват отвън съда. Това разяснява пред БНР юристът по здравно право Мария Шаркова във връзка случая с разменените бебета в столичната АГ болница. 

Адв. Шаркова уточни, че има правосъдна процедура, която присъжда обезщетение за вреди, изразяващи се в изживян стрес и увреждания на душeвността, несвързани директно с неточност в лекуването, а по-скоро с нарушение на разпоредбите и организацията в лечебното заведение, в това число нарушение на етични правила. 

Според нея обаче най-хубавият метод е болничното заведение да потърси извънсъдебни способи за разрешаване на този въпрос. 

" Винаги, когато в един развой е налице човешки фактор, има слаби места и пропуски ", акцентира адв. Шаркова. Според нея значимото е в този момент доста деликатно да се проучват процесите, да бъде открито слабото място и остарелите практики да бъдат прекратени.

Болницата ще размени употребяваните сега гривни за идентификация на бебетата с нови, снабдени с бар кодове и четци, заяви през днешния ден пред бТВ шефът на " Шейново " доктор Румен Велев. Стикери ще се слагат и на медицинските документи и количките на новородените, а четците ще демонстрират едновременно номерата и на бебето, и на майката. Ще бъдат написани и по-подробни логаритми на работа. " Готов съм да подам оставка, в случай че се откри, че не съм основал нужния ред и има пропуски в процедурата ", съобщи Велев. Той още веднъж изясни, че няма замяна на гривни, а бебетата са били разменени в количките още преди едната майка да види за първи път детето си. Велев изрази подготвеност болничното заведение да подписа извънсъдебно съглашение с потърпевшите родители и да спомага по всевъзможен метод. " Най-полезно за децата и родителите е оптимално бързо да завърши този случай ", съобщи шефът на Шейново.

Адв. Шаркова е безапелационна, че един от пропуските е при изписването, когато никой не е направил съпоставяне в номерата на гривните. Според нея е неточност и отделянето на бебетата от майките. " Ако тези деца не бяха разграничени от майките, това нямаше да се случи ", изрече мнението си тя. 

Според Шаркова не би трябвало да се водят каузи за определяне на генезис или за актовете за раждане. " Нямаме неточност в актовете за раждане - нямаме противоречие сред биологичните родители и записаните в актовете ", акцентира тя. Децата са разменени в действителност и в този случай няма да се водят искове, само че е допустимо да възникне спор, тъй като някой от родителите може да няма доверие на някои текстове.

При изискване, че не са нужни искове, могат да се употребяват по-бързи механизми. Надявам се, че органите на правосъдната власт ще работят бързо и в границите на досъдебното произвеждане експертизите ще открият обстоятелствата, сподели адв.Мария Шаркова. 

Според нея е обикновено фамилиите на разменените бебета да потърсят връзка посред си и да имат естествени връзки. " Тази неточност е реалност, оттук насетне тряба да се откри пътят ", безапелационна е адв. Шаркова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР