Очаквах, че ще има известно време преди да бъде избран

...
Очаквах, че ще има известно време преди да бъде избран
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Бързият избор на Борислав Сарафов поставя въпроси

" Очаквах, че ще има известно време преди да бъде определен основният прокурор, тъй като би трябвало да се създаде профил на претендента, който да подхожда на правилата и условията заложени в закона за правосъдната власт и да забележим поръчката, с която определеният претендент встъпва ". Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов.

„ Доколкото разбирам Сарафов се афишира към прекъсване на злоупотребите от страна на Прокуратурата, значимо е този избор да не е края, а началото на почналата процедура по смяна на Конституцията, тъй като няма да се откажем от нея ", сподели още Славов. „ Прокурорската гилдия пое самодейността и отговорността за един доста бърз избор, който беше лишен от обосновка и задоволителна гласност, което слага въпроси ", сподели още Славов.

„ Тепърва изборът на Сарафов би трябвало да бъде легитимиран. Очаквам всевъзможни опити за олигархично или политическо въздействие в Прокуратурата и въобще в правосъдната власт да бъдат прекъснати ", изясни правосъдният министър. Според него първо би трябвало да стартира конституционната смяна със поръчка за доста лимитирани функционалности на основния прокурор, в случай че има воля да се мине на идващ стадий изобщо тази институция да бъде отстранена и чак тогава да вършим избор от един нов, законен правосъден или прокурорски съвет, който ще избира тази институция. Относно вероятно евакуиране на желаните имунитети от страна на новия основен прокурор Славов разяснява следното: " Искането на имунитети и тяхното евакуиране би трябвало да е функционалност на самостоятелна и професионална преценка, не е моя работа да споделям кои какви претенции да внася или да изтегля. Надявам се новото управление на Прокуратурата да има тази професионална и самостоятелна преценка ", добави още той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР