Очаква се търсенето на газ в Европа да намалее тази

...
Очаква се търсенето на газ в Европа да намалее тази
Коментари Харесай

Търсенето на природен газ може да падне заради евтините въглища

Очаква се търсенето на газ в Европа да намалее тази година, защото запазващите се високи цени на синьото гориво вършат въглищата по-конкурентоспособни за произвеждане на електрическа енергия, заяви в понеделник Международната организация по енергетика (МАЕ или IEA), като добави, че в това време може да се забави растежа на газовото търсене в Азия, написа през днешния ден в разбор

Миналата година потреблението на газ в Европа се е нараснало с почти 5,5% до 552 милиарда кубически метра, показва още МАЕ. Базираната в Париж интернационална организация обаче чака търсенето да спадне с към 4,5% тази година до 527 милиарда кубически метра, частично заради пониженото изгаряне на газ в енергийния бранш, което може да се свие с 6% по отношение на 2021 година, се споделя в тримесечния отчет на МАЕ за газовите пазари.

" Очаква се производството на електрическа енергия посредством потреблението на газ, да намалее на фона на мощното разширение на възобновимите енергийни източници, до момента в който високите цени на синьото гориво не престават да тежат върху неговата конкурентоспособност по отношение на въглищната сила ", се показва в отчета.

Цените на газа в Европа и Азия се повишиха до рекордно високи през предходната година, до момента в който цените в Съединени американски щати доближиха най-високото равнище от десетилетие насам. Това повишаване на синьото гориво се дължеше на понижени доставки, ниски равнища в газовите складове, спирания на инфраструктурата и конкуренцията от товарите на полутечен природен газ (LNG).

Въпреки че европейските цени на въглищата и въглеродните излъчвания в Европейски Съюз също скочиха, този скок изостава от цените на газа, което докара до изместване на краткосрочните пределни разноски в интерес на потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия.

В Европа доставките по тръбопроводи от Русия, които са по-ниски от нормалното, дружно с опасенията за спиране на доставките при положение на западни наказания против Русия, в случай че тя нахлуе в Украйна, оказват помощ за опазване на ценовото повишаване на газа и при започване на тази година, което пък продължава да подтиква използването на повече въглища в страни, които могат да превключат от газови към въглищни електроцентрали.

МАЕ чака тази година цените на европейския газ и цените на втечнения газ в Азия да доближат приблизително надлежно 26 $ за метричен милион английски топлинни единици (mmBtu) и 27 $ mmBtu, което се равнява надлежно на 79,50 евро за мегаватчас (MWh) и на 82,50 евро за MWh, като това ще бъдат най-високи годишни междинни стойности за всички времена заради продължаващите ниски равнища на ресурси и понижено предложение.

В края на предходната седмица цената на газовите фючърси за март на нидерландския хъб TTF беше към 30 $ за mmBtu (или към 91 евро за MWh), до момента в който азиатският спот LNG за март е 27 $ за mmBtu (или към 82,50 евро за MWh).

В понеделник обаче европейските газови фючърси на TTF поевтиняват с към 5% към 87 евро за MWh, евентуално като реакция частично на днешния отчет на Междунардоната организация по енергетика.

Очакват се високи цени доникъде на годината и чак по-късно те да могат да намалеят, в случай че обаче се усъвършенства наличността на доставките, уточни МАЕ.

В Съединените щати обаче се чака цените на ха газовия хъб Henry Hub да бъдат приблизително покрай равнищата от 2021 година, или едвам 4 $ за mmBtu (около 12,25 евро за MWh).

Въпреки спада на тръбопроводния експорт на Русия през четвъртото тримесечие на предходната година, през цялата 2021 година износът на съветски газ за Европа, в това число и Турция, набъбна с 4% на годишна база, до момента в който потоците към Европейския съюз понижиха с 3%.

Тази година общото съветско произвеждане се прави оценка до доближи 763 милиарда куб. метра по отношение на 761 милиарда куб. метра през предходната година, се споделя още в отчета на МАЕ.

В Азия търсенето на газ се е нараснало със 7% предходната година, само че се чака да се забави до напредък с 5% (или общо 950 милиарда кубически метра) тази година. Китайското търсене скочи с 12% предходната година на фона на възобновяване на икономическата интензивност, само че може да се забави до нараснали с 8% (или общо 394 милиарда куб. метра) тази година заради закъснение на икономическия напредък, по-високите цени на вноса и по-нормалното сезонно време, предвижда МАЕ.

В същото време се чака търсенето на газ в Индия да нарасне с 8% тази година след покачване с 5% през 2021 година В Северна Америка търсенето на газ пък се усили през предходната година с едвам 0,9% и МАЕ чака покачване с към 1% тази година (до 1091 милиарда куб. метра).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР