Очаква се строителството да бъде един от моторите на икономическия

...
Очаква се строителството да бъде един от моторите на икономическия
Коментари Харесай

Регионалният министър: Безопасността на пътя остава топ приоритет

Очаква се строителството да бъде един от моторите на икономическия напредък през 2019 година, съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на Осмия спорен конгрес „ Строителството през 2019 година – вероятности и провокации “. Целта на конференцията е да очертае проблемите и провокациите пред строителния бранш, както и вероятностите за развиването му.

„ Новият политически сезон стартира динамично, само че стопанската обстановка е спокойна и предвидима, което от първостепенно значение на бизнеса “, увери Аврамова, представена от БГНЕС.

Според нея положителните темпове на развиване в главните сегменти на строителния бранш ще се запазят, а 2019 година се чака да бъде основна и за пътното строителство.

„ През тази година от Министерство на регионалното развитие беше дадена зелена светлина на планове за близо 3 милиарда лв., чиято реализация ще продължи в идващите години. Нашият топ приоритет остава сигурността на пътната инфраструктура “, безапелационна бе Аврамова. Тя напомни, че сега Агенция „ Пътна инфраструктура “ прави инвентаризация на автомагистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната, както и нужните ограничения, които би трябвало да бъдат набелязани. На базата на систематизиран докла ще бъде изработен разбор и план на нужните средства, а най-тежките сектори ще бъдат с приоритет.

„ Специално внимание ще продължим да обръщаме на сигурността на мостовите уреди . Ще бъдем безкомпромисни към качеството на осъществяването “, акцентира районният министър.

Тя разгласи, че от началото на месеца специалисти на министерството са почнали работа върху смяна в нормативната разпоредба, отнасящи се до гаранционните периоди за осъществяването на пътищата, както за нов строителство, по този начин и за ремонтите.

По отношение на огромните инфраструктурни обекти Петя Аврамова увери, че страната продължава построяването на Автомагистрала „ Хемус “. Прогнозите са строителството на правата от Ябланица до пътен възел „ Боаза “ да приключи предварително през есента на 2019 година В момента върви строителството на правата от пътен възел „ Белокопитово “ до „ Буховци “. До края на тази година следва да бъдат оповестени публичните поръчки за още два сектора.

За Автомагистрала „ Струма “ АПИ към този момент разгласи публични поръчки за строителството през сектора през Кресненското дефиле в посока София. „ Едно огромно предизвикателство пред строителния отрасъл. Трасе с тежък терен и едни от най-високите виадукти в България “, напомни министър Аврамова.

„ През 2019 година чакаме прогрес и на други пътни артерии, които са значими за България – скоростния път Видин-Ботевград, автомагистралата Русе-Велико Търново, тунелът под Шипка, тунелът „ Петрохан “ и други “, добави още тя. Пред участниците във форума във форума районният министър разкри, че държавното управление има политическата воля част от тези обекти да бъдат осъществени с публично-частно партньорство. Общата им планирана стойност над 3 милиарда лв..

Поздравително писмо до участниците във форума бе изпратено персонално от ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, в което той показва, че страната ни се оправя добре в усвояването на европейските средства, реализирайки основни инфраструктурни планове.

Участие в полемиката взе и вицепремиерът Томислав Дончев, който очерта вероятностите пред строителния отрасъл от позиция на общественото финансиране. „ Според моите калкулации до 2023 година, единствено от средствата на Европейския съюз, за инфраструктура ще се разходват не по-малко от 1,5 милиарда лева на година. Като се прибавят и всички останали източници с обществен темперамент, уверен съм, че по всяка възможност тази сума ще се удвои “, счита Дончев.

Той акцентира, че сега на годишна база за строителство и рехабилитация на пътища се разходват към 300 млн. от бюджетни източници, а упоритостите на държавното управление са тази сума да се усили. За това ще способства и въвеждането на тол-системата.

Очакванията на вицепремиера до 2029 година са, че европейските пари, които се разходват в това число и за инфраструктура, ще бъдат със подобен и даже малко по-голям дял.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР