Очаква се Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес да

...
Очаква се Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес да
Коментари Харесай

ВСС решава съдбата на Иван Гешев, атаките са две

Очаква се Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) през днешния ден да прегледа взаимно, всъщност, и двете оферти за освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев. Те са импортирани от някогашния длъжностен министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов и от сегашния министър Надежда Йорданова.

Процедурата по предлагането на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по настояването на проф. Стоилов - на 4 май. „ Държа двете претенции да бъдат прегледани всъщност, с цел да не се разрешава да продължава изпълнителната власт да се упражнява върху самостоятелната правосъдна власт, върху Висш съдебен съвет “, съобщи основният прокурор Иван Гешев при разглеждането на допустимостта на предлагането на проф. Янаки Стоилов.

Във връзка с предлагането на министър Йорданова Висш съдебен съвет разиска девет условия, на чието съображение се желае предварителното освобождение на основния прокурор. Едно беше отхвърлено напълно, за други три се одобри, че са отчасти възможни, а останалите пет са напълно възможни и постоянни. Министърът апелира пред Върховния административен съд (ВАС) отчасти позволените и отхвърления случай, обвързван с проблема „ Жоси “. Съдът отхвърли жалбата, с изключение на по отношение на „ Жоси “, по който постанови да се прегледа отчасти от Висш съдебен съвет. Йорданова сподели през вчерашния ден пред медиите, че ще апелира решението на Върховен административен съд.

Решението за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев би трябвало да бъде взето с най-малко 17 гласа „ за “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР