Oчаква се около два милиарда души да отидат до урните

...
Oчаква се около два милиарда души да отидат до урните
Коментари Харесай

Изборите, които ще преначертаят света през 2024 г.

Oчаква се към два милиарда души да отидат до урните за гласоподаване през 2024 година в 50 страни по света – повече от всяка друга година в историята. Потенциалните държавни промени могат уверено да наклонят геополитическия баланс, засягайки западната поддръжка за Украйна, спора в Близкия изток, комерсиалните връзки и взаимосвързаната международна стопанска система.

Изборите също по този начин ще слагат на тестване устойчивостта на международните демокрации на фона на опасения от засилено оттегляне от демокрацията и твърдо властническо ръководство. Анализ на Euronews наблюдава изборите през 2024 година, които ще дефинират образа на Европа.
Президентски избори в Съединените щати – 5 ноември
Кандидатурата на Доналд Тръмп за президент може да завърши, преди да е почнала. Върховният съд на Колорадо постанови, че той не може да се кандидатира в щата поради щурма на Капитолия през януари 2021 година Комфортната му преднина пред републиканските противници обаче  значи, че той към момента може да завоюва, без да се кандидатира в Колорадо - само че решението основава мощен казус за сходни правосъдни каузи, които могат да му забранят да се състезава в други щати.

Превземането на властта от републиканците - без значение дали е от Тръмп, или не - може да наруши тясно съгласуваната политика на Запада във връзка с Украйна, защото някои крила на партията приканват за ограничение на военната и финансовата помощ за Киев. Смяната на администрацията може да повлияе и на настоящите договаряния,  да се разреши на Европейски Съюз да изнася значими минерали към Съединени американски щати, употребявани за производството на електрически акумулатори, без да бъде облаган с мита според Закона за понижаване на инфлацията.
Избори за Европейски парламент – 6-9 юни
През юни имащите право на глас в 27-те страни - членки на Европейски Съюз, ще изберат кой да ги съставлява в Европейския парламент - единствената демократично определена институция на блока. Изборите, които са огромни във връзка с броя на гласоподавателите, страдат от слаба изборна интензивност и индиферентност измежду гласоподавателите, които считат, че Европейски Съюз е прекомерно надалеч от тяхното всекидневие.

Прогнозите за внезапно повишаване на поддръжката за евроскептичните и извънредно десните партии - подкрепени от неотдавнашните изборни триумфи в Нидерландия, Италия, Финландия и Швеция - пораждат подозрения по отношение на бъдещия път на Европа.

Изборите ще решат и кой ще оглави идната Европейска комисия, като се чака сегашният ръководител Урсула фон дер Лайен да се кандидатира още веднъж и да провокира съществени разбърквания на висшите длъжности в европейския съюз.
Парламентарни избори в Португалия – 10 март
Предсрочни избори бяха свикани от президента на Португалия през ноември, откакто министър председателят социалист Антониу Коща беше заставен да се оттегли  - само че остана на поста като краткотрайно изпълняващ длъжността - на фона на разрастващо се следствие за корупция. Социалистическата партия (PS) се надява, че нейният нов водач Педро Нуно Сантош ще се придържа към държавното управление в иберийската страна, която беше бастион за европейското ляво крило през последните години.

Социологическите организации предвиждат напрегната конкуренция, като Социалистическата партия на Нуно Сантош и нейната консервативна съпротива, Социалдемократическата партия, сега са изравнени в анкетите с към 27% от гласовете. Но лявата цитадела може да се окаже последната европейска страна, в която ще се появи крайнодесен прилив. “Чега ” - крайнодясна партия, целяща да разстрои обичайна двупартийна система - е по петите на двете съществени партии със 17%.  “Чега ” беше подложена на критика за “отравяне ” на националния спор с расистка, анти-ЛГБТК+, антиимигрантска и антиромска изразителност.
Федерални избори в Белгия – 9 юни
В началото на юни в Белгия ще се проведат двойни избори, като европейските и федералните избори ще се състоят в един и същи ден. Страната с население от 11.6 млн. души е известна с разпокъсаната си политика и комплицираните договорености за систематизиране на властта, като в актуалното съдружно държавно управление вземат участие седем партии.

Решителната позиция на настоящия министър Александър де Кроо по спора в Газа и държавната рецесия след неотдавнашното терористично нахлуване в Брюксел доведоха до понижаване на поддръжката му.
Парламентарни избори в Австрия през есента
Изборите в Австрия могат да се окажат едни от най-критичните, защото Европа се бори да удържи напора на крайната десница. Крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPÖ) сега събира 30% от гласовете. Критиките на партията против икономическите последствия от глобите на Европейски Съюз против Русия и популистката ѝ политика доведоха до това, че тя постепенно печели доверието на десните гласоподаватели. Тя се опълчва и на центристките партии, с цел да консолидира поддръжката си.
И още...
Финландия ще избере своя нов президент през януари. Парламентарните избори в Литва ще се проведат на 12 май, а в Хърватия - на 22 септември. Президентските избори в Украйна би трябвало да се проведат напролет, само че законът не разрешава гласуването при военно състояние.  Преди това президентът Володимир Зеленски съобщи, че провеждането на избори във военно време би било " изцяло безконтролно ".

Руснаците ще изберат идващия си президент на 17 март, без значение от развиването на войната. Избори са планувани в Иран на 1 март и в Беларус на 25 февруари. Обединеното кралство ще организира общи избори преди края на 2024 година, удостовери министър-председателят Риши Сунак по-рано тази седмица.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР