Очаква се най-малко 600 миньори и енергетици да излязат на

...
Очаква се най-малко 600 миньори и енергетици да излязат на
Коментари Харесай

Миньори и енергетици на протест: Електроенергийната система у нас е пред срив, комплекс „Марица изток“ трябва да го има

Очаква се минимум 600 миньори и енергетици да излязат на митинг под прозорците на властта в София. Сред уредниците на днешното неодобрение са от КТ „ Подкрепа “ и КНСБ . Протестиращите желаят употребата на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електрическа енергия. Те настояват, че поради квотите за въглеродни излъчвания, които Европейският съюз /ЕС/ постанова, токът, създаван от ТЕЦ-овете е прекомерно безценен, с цел да се продаде на борсата, което ще докара до затварянето на централите по стопански аргументи. А това от своя страна ще докара до загуба на хиляди работни места.

„ Бяхме на косъм жителите да заплащат по-висок и безценен ток. Електроенергийната система в страната е пред срив. Работят доста малко въртящи се мощности. Това ще един от последните мирни митинги “ , разяснява пред „ NOVA “ протестиращият Наско Митев и добави, че в момента електроенергийната система в страната сега била пред срив , тъй като работели доста малко въртящи се мощности.

Митев посочи, че болката на недоволните се крие в това, че в София не ги чуват . По думите му в комплекс „ Марица изток “ работят специалисти , които не били чувани в столицата. 

„ Опасявам се, че това е последният кротичък митинг. Ако не ни чуят и в действителност не се вземат верните и съответни ограничения, тъй че комплексът да го има – не поради нас, а поради хората и поради тези, които работят тук. Опасявам се, че нещата ще ескалират доста скоро, тъй като нищо не се случва за района, нищо от обещанията, които имахме. Парадоксът е, че нарушават личните си решения, на Народното събрание и хората са безпределно ескалирали! “ , добави още той.

На този декор в един от последните дни на 49-ия парламент се чака депутатите да решат дефинитивно дали да отсрочат с година либерализацията на пазара на електрическа енергия. Така излизането на свободния пазар ще се случи на 1 юли 2025-та, вместо още от тази година. Целта е до тогава страната да приготви механизма за обезщетения и да се попълни Фонда за енергийна сигурност. Трите оферти, идващи от Българска социалистическа партия, ГЕРБ Съюз на демократичните сили и „ ИТН “, са обединяване за второ четене в общ законопроект.

В плана на решение за приемане на Пътна карта за климатична индиферентност написа, че задачата е такава да бъде реализирана до 2050 година посредством дълбока промяна на националния енергиен микс към източници с ниски въглеродни излъчвания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР