Очаква се икономиката на Турция да се свие тази година

...
Очаква се икономиката на Турция да се свие тази година
Коментари Харесай

Турската икономика ще се свие за първи път от десетилетие

Очаква се стопанската система на Турция да се свие тази година за първи път от десетилетие насам, защото пандемията настъпи в средата на годината и няма възможност за растеж до 2021 година, сподели изследване на Reuters.

Прогнозата на към 40 икономисти беше за спад от 1,4% през 2020 година, като спадът през второто и третото тримесечие са надлежно 8,6% и 5,3%.

Преди експлоадирането на ковид, държавното управление очакваше стопанската система да нарасне 5% тази година, откакто се възвърне от криза през предходната 2019 година

Правителството не е актуализирало прогнозата си за брутния вътрешен артикул. От март насам вирусът се популяризира, позиционирайки Турция седма в международен мащаб по доказани случаи.

Очаква се стопанската система да нарасне още веднъж през идната година с 3,7%, съгласно изследването. За първото тримесечие на тази година се чака формалният отчет на 29 май да покаже растеж от 4,4%.

" Смятаме, че всички браншове на стопанската система ще бъдат наранени от Коронавирус и допускаме, че по-голямата част от негативното влияние ще се концентрира върху второ и трето тримесечие от 2020 година ", разясняват икономистите от UBS.

" И вложенията, и износът би трябвало да намалеят през 2020 година, поради световното закъснение от пандемията. Въпреки това, растежът на заемите - въпреки да се чака доста да намалее от сегашните равнища - може да остане " плосък " до края на 2020 година "

Икономиката на Турция за последно се сви през 2009 година с 4,7% на годишна база. От 2010 година до 2018 година междинният ритъм на напредък беше повече от 5%, с помощта на строителния взрив, задвижван от на ниска цена капитал след финансовата рецесия.

От юли централната банка понижи лихвите до 9,75% от 24%, с цел да подтиква растежа. Икономистите предвидиха, че централната банка ще продължи намаляването до 8% до края на юни, в отговор на пандемията.

Годишната инфлация, която се колебае към 12% през последните няколко месеца, се чака да спадне до 8.3% до края на годината, преди да нарасне до 8.9% до края на 2021 година, демонстрират данните.

" Прогнозираме, че инфлацията бързо ще се забави заради по-ниските цени на петрола, като CPI е едноцифрен още от май 2020 година ", написа UBS.

UBS предвижда 8,3% годишна инфлация в Турция до края на годината и по-нататъшно облекчение на паричната политика, преди централната банка да увеличи лихвите още веднъж през втората половина на 2021 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР