Очаква се грипната епидемия да се появи през втората половина

...
Очаква се грипната епидемия да се появи през втората половина
Коментари Харесай

Грипна епидемия се очаква през втората половина на януари и началото на февруари

Очаква се грипната зараза да се появи през втората половина на януари и началото на февруари, заяви шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев. По думите му, тази година епидемията се е забавила в цяла Европа, което се дължи значително и на климатичните особености.


В момента са публикувани вирусните инфекции. Две са главните аргументи за епидемиологичните публикувания на инфекциите през студените месеци, изясни проф. Кантарджиев.
Проф. доктор Тодор Кантарджиев: Първите грипни вируси ги доказахме поминалия петък в Бургас. Това беше H1N1, по този начин наименуван пандемичен, който по-необразованите свързват със свински грип. Той бе открит при две деца. Едното на 3 година, другото на 3 година и няколко месеца. Те от дълго време са здрави и изписани от болничното заведение. Миналата седмица доказахме грипни вируси в София. Те бяха H3 в първа клиника на Инфекциозна болница при дете на 7 година и дете на 13 година, които са добре все още. Първите открити случаи демонстрират, че референтната лаборатория на центъра работи, само че не споделяме, че има епидемиологично разпространяване на грип.
Специалистът поучава да не се контактува с хора, които са очевидно заболели, да съблюдаваме отдалеченост от метър и половина със събеседника си, както и да се употребяват маски, които е добре да се сменят на два часа. Важно е и спазването на персонална хигиена. Не е добре да пипаме лицето си, очите, устата и носа си, преди да сме благи ръцете си, добави още проф. Кантарджиев.
 Тодор Кантарджиев: В България няма разпространяване на грипния вирус Тодор Кантарджиев: В България няма разпространяване на грипния вирус
В момента в страните от европейския район на Световната здравна организация единствено в две страни има умерено разпространяване на грип - Грузия и Северн...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР