Очаква се Европейската централна банка да изчака до четвъртото тримесечие,

...
Очаква се Европейската централна банка да изчака до четвъртото тримесечие,
Коментари Харесай

ЕЦБ може да изчака по-дълго от очакваното с повишаването на лихвите

Очаква се Европейската централна банка да изчака до четвъртото тримесечие, с цел да увеличи лихвения % по депозитите си, по-късно от предстоящото преди месец, съгласно икономисти, интервюирани от Reuters, в изследване, което също по този начин демонстрира, че възможностите за криза в еврозоната са се нараснали.

Анкетите на Reuters от юни 2018 година плануват, че откакто завърши програмата си за придобиване на активи през декември, ЕЦБ ще предприеме покачване на лихвения % през третото тримесечие на 2019 година.

Но множеството слаби данни - в това число новината, че водещата стопанска система на Европа, Германия, избегна рецесията през втората половина на предходната година за малко- демонстрират, че растежът се е забавил, убеждавайки икономистите да заложат на по-дългосрочна прогноза за лихвения %.

Те също по този начин понижиха вероятностите си за растежа на Германия, Франция и Италия спрямо изследването през октомври.
 ЕЦБ постави завършек на количествените удобства, само че към този момент мисли за нови лесни пари за банките
ЕЦБ постави завършек на количествените удобства, само че към този момент мисли за нови лесни пари за банките

Първото повишаване на лихвите може и да не е през тази година

" Макар че тази година евентуално ще бъде избегната криза, забавянето на стопанската система на Съединени американски щати или по-нататъшното ескалиране на комерсиалната война (между Съединени американски щати и Китай) може да е задоволително, с цел да провокира лека криза ", споделя Андрю Кенингам, основен икономист за еврозоната в Capital Economics.

Сега се чака ЕЦБ да увеличи лихвения % по депозитите си, понастоящем -0,40%, до -0,20% през четвъртото тримесечие и да изчака до началото на 2020 година, с цел да увеличи своя % на рефинансиране от нула до 0,20%.

Последното изследване на Reuters идва в миг на стягане на финансовите условия и идното овакантяване на Англия от Европейския съюз без изгледи за реализиране на съглашение.

" Брекзит за еврозоната също е значим риск - това може да докара до разтърсвания при износа към Обединеното кралство и това е спомагателен фактор, който може да окаже въздействие върху растежа ", споделя Петер Вандън Хоуте, основен икономист за еврозоната в ING.
 Две от три немски компании утвърждават повдигането на лихвите от ЕЦБ
Две от три немски компании утвърждават повдигането на лихвите от ЕЦБ

без значение от помрачените вероятности за напредък, демонстрира изследване

Само двама респонденти предвиждат, че стопанската система ще се свие през 2020 година, само че междинната възможност за криза през идващите две години се увеличи до 35% от 30% през декември. Това е най-високата стойност откогато Reuters стартира да задава въпроса през юли, а вторият следващ месец, в който се покачва.

Повече от една трета от интервюираните икономисти дават оценка от 40% възможност или повече за идна криза. От общо 36 общи участници през януари и декември съвсем две трети покачват оценката си за вероятността за криза в идващите 2 години.

Шансът за криза, настъпваща през тази година също се покачва до 25% от 20% през декември.
 Снимка 401115
Но мнозина оставатразколебани.

" Необходими са ви избрани предпоставки, с цел да може една стопанска система да изпадне в криза и аз към момента не ги виждам ", споделя Еуин де Гроот, началник на макро тактики в Rabobank.

" Ясно е, че има някои опасности, свързани с вероятността, само че също по този начин признаваме, че когато погледнем обратно през последните няколко тримесечия, най-малко част от тази уязвимост, която сме видели в данните, евентуално е към момента с временен темперамент. "

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги съобщи във вторник, че еврозоната не се насочва към криза, само че се нуждае от поддръжка от централната банка, защото забавянето може да продължи по-дълго от предстоящото.

ЕЦБ завърши програмата си за закупуване на облигации за над 2,6 трилиона евро (3,0 трилиона долара) предишния месец, само че отвори вратата за повече, в случай че се наложи. Всички 70 икономисти, декларират, че няма да се възобнови изкупуването тази година.
 Инвеститорските настройки в еврозоната са най-ниски от 4 години насам
Инвеститорските настройки в еврозоната са най-ниски от 4 години насам

Поскъпването на еврото се отразява отрицателно на европейските акции

Повечето икономисти в този момент са съгласни, че световният напредък, както и растежът в Съединени американски щати, са достигнали своя връх. Следователно може скоро да се появи алтернатива.

" Смятаме, че ЕЦБ ще пропусне изцяло този цикъл на стягане на международната стопанска система. Ръстът на Брутният вътрешен продукт се забави внезапно в края на 2018 година и евентуално ще бъде под досегашната наклонност тази и идната година ", споделя Кенингъм от Capital Economics.

" В резултат на това базовата инфлация ще остане много под задачата, а " ястребите " в Управителния съвет няма да завоюват аргумента в интерес на стягане на политиката. "

На въпроса какъв брой уверени са, че ЕЦБ ще увеличи лихвите преди идващия спад, единствено 36 от 65 са дали отговор с " да ".

Последната анкета на Reuters демонстрира, че инфлацията, която ЕЦБ си постав иза цел да бъде малко под 2%, ще бъде приблизително 1,6% тази и идната година, сходно на анкетата от предишния месец.

Растежът ще доближи приблизително 0,4% за всяко тримесечие доникъде на идната година, съгласно междинни прогнози в изследването на 9 януари от над 90 икономисти.

Прогнозите за средногодишния напредък за 2019 година са понижени до 1,5%, най-ниската оценка от година насам и под прогнозите на чиновниците на ЕЦБ за 1,7%. Прогнозата за 2020 година е 1,5%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР