Очаква се Европейската комисия да даде зелена светлина кемперите над

...
Очаква се Европейската комисия да даде зелена светлина кемперите над
Коментари Харесай

ЕК разрешава на кемпери над 3,5 тона да се управляват с категория В

Очаква се Европейската комисия да даде зелена светлина кемперите над 3,5 тона да се карат с категория " В ". На 1 март следва постоянно съвещание на Европейска комисия, на което по стратегия следва да се прегледа така наречен Road safety package. В пакета от законодателни ограничения е включено и предлагането да се усили оптимално допустимата маса за ръководство на МПС с шофьорска брошура категория " В ", предава БНР.

Ограничението от 3,5 т за категория " В " с годините основава все по-голям проблем за караванинг промишлеността и потребителите. Причината е прибавянето на голям брой наложителни спомагателни системи за сигурност в транспортните средства, поради което кемперите стават все по-тежки и става все по-трудно да се вместват в лимита за тонаж.

В резултат на пазара излизат повече модели над 3,5 т, за които обаче броят на купувачите е стеснен - от една страна поради потребността по-висока категория брошура, а от друга - употребата им е по-скъпа поради пътните такси.

Организации, представляващи ползите на над 2,5 милиона притежатели на кемпери и каравани, приканиха за промени в регулациите. Общата цел е да се модернизира директивата за свидетелствата за ръководство на транспортни средства. С което да бъдат трансферирани правата, предоставени от шофьорска брошура C1, в категория B.

Процедурата за смяна на директивата е дълга и минава през публични разисквания с жителите на Европейски Съюз. Следва да се има поради, че след приемане на промени в директивата съответните нови правила би трябвало да бъдат транспонирани в националните законодателства на всички страни членки, което е дълга административна процедура и евентуално ще отнеме години.

Веделин Вълев от най-големия уебсайт за къмпингарство разяснява, че за България е нужно най-малко две години.

" За да влезе в действие този нов закон, той би трябвало да бъде утвърден първо от всички европейски институции, следва да бъде транспониран в законодателствата на всяка от членките на Европейски Съюз. Това нещо визира в действителност много наши закони, пътните такси… Самата процедура не е елементарна, не е лека. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР