Очаква се до 2030 г. в България да бъдат постигнати

...
Очаква се до 2030 г. в България да бъдат постигнати
Коментари Харесай

Очаква се до 2030 г. България да спести близо 51 хил. GWh електроенергия

Очаква се до 2030 година в България да бъдат реализирани кумулативни енергийни спестявания в размер на повече от 4 млн. тона нефтен еквивалент, или 50 678.31 GWh електрическа енергия.

Това демонстрира анализът на схемата за отговорности за енергийни спестявания за интервала 1 януари 2021 - 31 декември 2030 година, изработен във връзка разглеждането от Министерския съвет на план на разпоредба за установяване на националната цел за енергийна успеваемост, общата кумулативна цел и схемата за отговорности за енергийни спестявания и разпределянето им сред задължените лица.

На днешното си съвещание Министерският съвет утвърди проектонаредбата.

Необходимостта от приемането на документа се съдържа в Закона за енергийната успеваемост, където е регламентиран методът за установяване на националната цел за енергийна успеваемост за 2030 година За да се подкрепи осъществяването на тази цел, се вкарва скица за отговорности за енергийни спестявания, както и различни ограничения.

Законът постановява, че методиките за определянето на националната цел за енергийна успеваемост, определянето на общата кумулативна цел, въвеждането на скица за отговорности за енергийни спестявания и разпределянето на самостоятелните цели за енергийни спестявания сред задължените лица следва да се регламентират в разпоредба на Министерския съвет.

Целта на наредбата е значително да подкрепи постигането на националните цели за енергийна успеваемост.

През 2018 година беше призната Директива 2018/2002, която променя Директива 2012/27/ЕС по отношение на енергийната успеваемост. Тя дефинира обща рамка от ограничения за поощряване на енергийната успеваемост в Съюза, с цел да се подсигурява постигането на водещата цел в региона на енергийната успеваемост от минимум 32.5% за 2030 година

Съгласно условията на директивата, страните членки следва да дефинират национални цели за енергийна успеваемост до 2030 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР