Очаква се българското външно министерство да коментира решението на властите

...
Очаква се българското външно министерство да коментира решението на властите
Коментари Харесай

МВнР ще коментира заличаването на българския клуб Иван Михайлов в Битоля

Очаква се българското външно министерство да разяснява решението на управляващите в Скопие да заличат от централния указател българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля.

Решението идва откакто предходната седмица държавна Комисия за имена на организации и сдружения в Северна Македония се произнесе с отрицателно мнение за името на клуба.

Според Комисията наименованието се свързва с фашистка идеология и накърнява националните усеща на македонския народ, което е в нарушаване на признатите промени в Закона за организациите, сдруженията и политическите партии.

Комисията е предложила на министъра на правораздаването да вземе решение за изтриване на организацията от регистъра, което е подписано още същия ден.

За Българска национална телевизия ръководителят на клуба Любчо Георгиевски съобщи, че не са известени за решението. Посочи още, че ще търсят правата си в съда и ще продължат активността си, както и до момента.

Другият български клуб в Охрид " Цар Борис Трети " също получи отрицателно мнение от Комисията по имената, като неговата орис към този момент е неразбираема.

Срещу двата клуба имаше поредност от набези, пукотевица, опит за подпалване и митинги. А българите в Северна Македония не са сюрпризирани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР