Обявили конкурс за „Тримата мускетари“.Явил се един циганин.- Ти за

...
Обявили конкурс за „Тримата мускетари“.Явил се един циганин.- Ти за
Коментари Харесай

Стресистика

Обявили конкурс за „ Тримата мускетари “.

Явил се един ром.

- Ти защо се явяваш, попитала комисията.

- А-а-а, за трима мускетари.

- А за какво си самичък?

- Ми нема хора, бате.

Работната ни ръка залежава.

Не е правилно, че няма хора. Няма квалифицирани хора, няма стимулирани хора, няма виновни хора. Няма най-много евтини хора - България постоянно е била на опашката по приходи в съпоставяне със страните в Европа - преди в Съвет за икономическа взаимопомощ, в този момент и в Европейски Съюз.

Но да забележим по какъв начин наподобява топ 3 на най-важните тв тематики през първата седмица на февруари.

<!--[if--> <!--[endif]--> Боата, дето била анаконда, изпусната в пловдивски мол.
<!--![endif]--> <!--![if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[if--> <!--[endif]--> Руколата отровна като новичок.<!--![endif]--> <!--![if--> <!-- --> <!--[if--> <!--[endif]-->
Стоте хиляди работоспособни българи, дето нито учат, нито работят.<!--![endif]--> <!--![if--> <!--[if--> <!--[endif]-->

Първите две тематики няма да ги пипаме заради цялостното привършване на тематиките. Третата обаче продължава да инспирира бурно репортерско неразбиране.

Затова - от позицията на върховата експертиза, сме принудени да заявим следното: тези сред 100 хиляди и 300 хиляди души, изплюти от националната статистика, които нито учат, нито работят, не е правилно, че не вършат нищо. Те са по-заети и от заетите, единствено че главно в сивата стопанска система. Причината тези хора да се трудят на "сянка " е неналичието на формален документ за подготовка. За да станат забавни на работодателите, е добре страната да им помогне, като признае уменията, които са придобили. Нормативна уредба има, обаче тя не работи. За предходната година единствено стотина квалифицирани посредством опита си души са получили публични "майсторски " свидетелства. А единствено по този начин част от тях могат да минат в белия пазар.

Друга част от нищоправещите са скритите гастарбайтери. Защо тв репортерките "не хвърлят едно око " на бюрата по труда в градовете наоколо до границата ни с Гърция. Всеки месец безработните имат избрани дати, на които би трябвало да се явят в бюрата, с цел да заявяват, че са живи и здрави и че не престават да търсят работа, само че не намират. И да видят репортерките по какъв начин на тези дати цели рейсове с "безработни " идват от гръцко, и след подписите ги връщат назад при маслините и портокалите. Това мимолетно преселение си плаче за отразяване.

Третата група нищоправещи са пътуващите търговци. Като отскочи до Италия да докара две коли месечно и като им вземе "пяната " - разликата в цената - примерно към 3 хиляди лева, за каква друга претовареност го търсите?

Така че тюхкането за голямата маса нищоправещи и "незнайнокакоцеляващи " е ненужно трагично. Просто това са "нищоневнасящи " в хазната.

От друга страна, е илюзорно, че като вдигнем заплатите, и миграцията ще спре. Първо, това е естествена реакция на едно общество, което в продължение на 50 години е било затворено. Сега доста деца осъществят фантазиите на родителите си, които по това време не са могли да пътуват, да живеят, да учат и да работят зад граница. От друга страна, има доста хора, които търсят по-щедри работодатели от тези у нас. На трето място, икономическата миграция не е оригиналност за България. В първата третина на ХХ в. страната претърпява подобен взрив и сънародниците ни стигат "До Чикаго и обратно ".

Приливът на работна мощ постоянно е бил от по-бедни към по-богати и това няма да се промени.

Така че най-естественото е да отворим порти за чужденци. Молдовците взимали в родината си 3-4 пъти по-малко и били подготвени за марш на скок към нас, бесарабските българи пък леят големи сълзи им да ги приласкае прародината... Ами да го направи!

Въпрос на държавна политика.

А не на статистика, пардон – на стресистика.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР