Обявено е извънредно положение, тъй като Флорида се готви за буря Идалия

...
Тропическата буря Идалия се засили, докато преминаваше покрай западния край
Коментари Харесай

Тропическата буря Идалия се засили, докато преминаваше покрай западния край на Куба, като се прицели в крайбрежието на Персийския залив на Флорида, тъй като синоптиците прогнозираха, че може да се превърне в ураган „по всяко време време”.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис предупреди в понеделник, че бурята – която вероятно ще достигне американския щат като голям ураган до сряда – може да има големи въздействия по протежение на Мексиканския залив, като каза на пресконференция, че ще бъдат извършени евакуации и жителите трябва да се подготви.

„Комбинацията от опасна буря и прилив ще доведе до наводняване на обикновено сухи райони близо до брега от надигащи се води, движещи се навътре от бреговата линия“, каза Националният център за ураганите (NHC) в 23:00 ч. (03:00 ч. GMT) актуализация.

„Има опасност от животозастрашаващо наводнение от буря по протежение на части от крайбрежието на Персийския залив на Флорида“, се казва в изявление в социалните медии.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с ДеСантис по-рано в понеделник и одобри декларация за извънредно положение за щата, като обеща, че ще има пълната му подкрепа, каза говорител на Белия дом.

Въведени са различни предупреждения от NHC във Флорида, Джорджия и Южна Каролина, тъй като нагрятите води на Мексиканския залив засилват бурята.

NHC също така очаква условия за ураган и тропическа буря в части от западна Куба до вторник сутринта.

Той прогнозира най-високите вълни на бурята на север от Тампа Бей, столичен регион с около 3,2 милиона жители, като каза, че „се очаква наводнение между осем до 12 фута [2,4 до 3,7 метра] над нивото на земята.“

Внезапни и градски наводнения може да засегнат други части на Флорида, включително региона на щата, и Южна Джорджия в сряда, каза NHC. Наводненията може да достигнат части от Южна Каролина от сряда до четвъртък.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) вече се подготвя за въздействието на бурята, включително чрез разполагане на част от своя персонал, според Белия дом.

Кубинските власти обявиха тревога за ураган за провинциите Пинар дел Рио и Артемиса, както и за остров Исла де ла Хувентуд.

Хиляди кубинци са евакуирани или избягали преди бурята, съобщиха властите и държавните медии.

След като премине Куба, бурята ще се премести над Персийския залив, за който учените казват, че изпитва „морска гореща вълна“ – зареждайки ветровете на Идалия с енергия, докато се втурва към Флорида.

Бурята „ще се движи над води с температура около 31 градуса по Целзий [88 градуса по Фаренхайт]“, каза NHC.

Топлината е един от факторите, които захранват ураганите и „бързото засилване става все по-вероятно преди достигането на сушата… Идалия трябва да продължи да се укрепва до достигането на сушата“ като голям ураган, предупреди изданието.

Големите урагани обикновено са от категория 3 и нагоре по скалата на Сафир-Симпсън от пет нива – бури, които според NHC могат да причинят „опустошителни“ и „катастрофални“ щети.

Кубинските държавни медии съобщиха, че около 8000 души са напуснали домовете си, за да потърсят подслон при семейството или приятелите си в Пинар дел Рио, същата провинция, връхлетяна миналия септември от урагана Иън, който уби най-малко двама души и остави милиони без електричество.

Идалия вече удари части от югоизточно Мексико с вятър и дъжд по-рано през деня в понеделник.

В щата Кинтана Роо, където се намират Канкун и други крайбрежни туристически курорти, Идалия изля дъжд и сложи амортисьор в един от последните уикенди на лятната ваканция.

Учените предупредиха, че бурите стават все по-мощни, тъй като светът става по-топъл поради изменението на климата.

През 2022 г. Флорида също беше ударена от урагана Иън, който уби почти 150 души и причини големи щети.

То унищожи цели квартали, причинявайки щети на стойност над 100 милиарда долара – определено най-скъпото метеорологично бедствие в света за годината.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР